Europske dionice izraženije ojačale

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Novi ministar financija Jeremy Hunt najavio je, pak, povećanje poreza i veću kontrolu javnih financija.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica izraženije porasle. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 1,6 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,9 posto, na 6918 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,6 posto, na 12.628 bodova,kao i pariški CAC 0,04 posto koji je dosegnuo 6023 boda.

U fokusu europskih ulagača bilo je britansko tržište obveznica, s obzirom da je tamošnja središnja banka u petak završila s intervencijama u cilju stabilizacije tog tržišta. Za vikenda je, pak, središnja banka upozorila kako će možda kamate morati povećati više nego što se nedavno očekivalo. U petak je, pak, premijerka Liz Truss smijenila ministra financija Kwasi Kwartenga, koji je svojim kontroverznim planom o smanjenju poreza bogatima, a velikom zaduživanju države izazvao poremećaje na britanskim financijskim tržištima.

Novi ministar financija Jeremy Hunt najavio je, pak, povećanje poreza i veću kontrolu javnih financija. No, ostaje za vidjeti hoće li Truss ostati premijerka zbog velikih kritika oponenata u njezinoj Konzervativnoj stranci. A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,4 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 0,4 posto. Azijske burze prate oštar pad Wall Streeta u petak, kada se pokazalo da je snažan rast burzovnih indeksa od prethodnog dana bila samo kratkotrajna korekcija. I ovoga se tjedna očekuje nestabilno trgovanje na Wall Streetu, a u fokusu će biti kvartalni rezultati.

Komentirajte prvi

New Report

Close