Europske burze ruše zakon o vezi s lokalnom ekonomijom

Autor: Tomislav Pili , 12. travanj 2018. u 15:01
Tvrtke iz DAX-a u Njemačkoj zarade tek svaki peti euro/REUTERS

Tvrtke iz sastava DAX-a, CAC-a, Ibexa i MIB-a na domaćem tržištu ostvaruju manje od polovice prihoda.

Indeksi najvećih europskih burzi mnogo više ukazuju na stanje globalnog, nego nacionalnog gospodarstva, pokazuje istraživanje tvrtke FactSet koje prenosi Financial Times.

Naime, kompanije iz sastava najpoznatijih europskih indeksa na domaćem tržištu ostvaruju manje od polovice prihoda. Istraživanje se temeljilo na zemljopisnoj analizi prihoda 30 najvećih njemačkih kompanija iz sastava indeksa DAX, zatim francuskog CAC-a 40, španjolskog Ibexa 35 te talijanskog FTSE MIB-a. Analiza je pokazala da sastavnice njemačkog i francuskog indeksa na domaćem tržištu zarađuju tek svaki peti euro.

Malo više od trećine prihoda kompanija iz sastava Ibex 35 indeksa dolazi sa španjolskog tržišta, a sa talijanskog 45 posto prihoda tvrtki iz mjerila Milanske burze. Prema mišljenju Zacha Botzenharta, analitičara FactSeta, rezultati istraživanja bacaju sasvim drugo svjetlo na tradicionalnu tezu da burzovni indeksi odražavaju izvedbu nacionalne ekonomije. Investitori koji se oslanjaju na sve popularnije pasivno ulaganje koje se temelji na kretanjima indeksa to bi posebno trebali uzeti u obzir.

Štoviše, trend većeg zarađivanja europskih kompanija na inozemnom tržištu u posljednje je vrijeme u usponu. Naime, udjel domaćih prihoda u posljednjih je pet godina pao kod kompanija u sastavu DAX-a, CAC-a i Ibexa. Gledano po tržištima, europske kompanije sve više zarađuju na američkom tržištu. Od 2013. naovamo udjel prihoda s tog tržišta kod njemačkih je kompanija porastao sa 17 na 20 posto, a kod CAC-a s 13 na 16 posto.

Povećanje je posebno vidljivo kod talijanskih i španjolskih kompanija. Naime, udjel je za FTSE MIB porastao sa šest na 12 posto, a kod Ibexa 35 sa šest na 10 posto. S druge strane, američke kompanije iz sastava S&P-a 500 na domaćem tržištu zarađuju dvije trećine prihoda, a tvrtke iz sastava hongkonškog Hang Senga čak tri četvrtine. Za kompanije iz potonjeg indeksa američko je tržište sve manji izvor zarade. Analiza pokazuje da je udjel prihoda u pet godina pao s četiri na tri posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close