Europske burze rastu, hrvatska stagnira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2019. u 10:01
Foto: Getty Images

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje splašnjavanju političkih neizvjesnosti nakon izbora za Europski parlament.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,20 posto, na 7,292 boda, dok je frankfurtski DAX indeks porastao 0,05 posto, na 12.073 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.339 bodova.

Na europska tržišta i dalje pozitivno utječu rezultati izbora za Europski parlament u kojemu će proeuropski orijentirane stranke zadržati veliku većinu.

Na izborima su populisti i stranke krajnje desnice u nekim članicama Europske unije dobili manje zastupničkih mjesta nego što se procjenjivalo, ali više nego prije.

„Premda euroskeptici nisu dobili toliko zastupničkih mjesta koliko se očekivalo, njihov utjecaj značajno je povećan. To bi moglo utjecati na političke boje ključnih EU pozicija, na prioritete budućih reformi, posebice po pitanju imigracije, fiskalne potrošnje i fiskalne unije”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Ulagače su ohrabrili i blagi, ali ipak dobici američkih terminskih indeksa.

Jučer se zbog praznika na Wall Streetu nije radilo, a terminski S&P 500 indeks trenutno je u plusu 0,2 posto, što najavljuje rast cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj burzi.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog trgovinskih napetosti.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer kako SAD nije spreman za trgovinskih dogovor s Pekingom, ali da ga očekuje u budućnosti.

Istodobno je Trump, koji je u posjetu Japanu, pritisnuo japanskog premijera Shinzo Abea kako bi se smanjio trgovinski deficit SAD-a u razmjeni s Japanom.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,45 sati bio u plusu 0,3 posto, dodatno se odmaknuvši od najnižih razina u četiri mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 21.260 bodova.

ZSE: Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što su jučer pali oko pola posto, dok bi trgovanje moglo biti mirno jer nema domaćih gospodarskih vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je jučer 0,53 posto, na 1.866 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,46 posto, na 1.097 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 kuna manje nego u petak.

„Četverodnevni uzastopni rast Crobexa zaustavljen je početkom tjedna. Pritom je, uz pad referentnih domaćih dioničkih indeksa, zabilježeno i smanjenje dnevne likvidnosti. Naime, redovni dionički promet iznosio je 4,9 milijuna kuna, što je manje od prosječnog redovnog dnevnog prometa prošlog tjedna, koji je iznosio 9,6 milijuna kuna”, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet, 1,9 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Podravke, pri čemu joj je cijena skliznula 0,7 posto, na 406 kuna.

S prometom od oko 460 tisuća kuna slijedila je dionica Valamar Rivijere, kojoj je cijena ostala nepromijenjena, na 40,6 kuna.

Dionicom Končara EI ostvaren je, pak, promet od 433 tisuće kuna, a cijena joj je oslabila 2,1 posto, na 695 kuna.

U mirnom trgovanju na najvećem gubitku među likvidnijima bila je dionica Atlantske plovidbe, s padom cijene za 6,5 posto, na 286 kuna.

S druge strane, najviše je poskupila dionica Uljanika, za 31 posto, na 55 lipa.

Komentirajte prvi

New Report

Close