Europske burze rastu drugi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2015. u 10:43
Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, koliko je porastao i jučer.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje usponu indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, koliko je porastao i jučer.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,6 i 1,1 posto.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje jučerašnjem skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon novih podataka koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva.

Promet u trgovini na malo porastao je u SAD-u u kolovozu 0,4 posto, što pokazuje da potrošnja Amerikanaca osjetno raste.

Premda su pokazatelji iz industrije mlaki, što ukazuje na negativan utjecaj visokog tečaja dolara na američke izvoznike, analitičari smatraju da niz posljednjih pokazatelja daje američkoj središnjoj banci više argumenata za povećanje ključnih kamatnih stopa na predstojećoj dvodnevnoj sjednici, koja završava u četvrtak.

Odgoda povećanja kamata značila bi, pak, da Fed očekuje pogoršanje gospodarske situacije zbog potresa na financijskim tržištima, izazvanih nedavnom devalvacijom kineskog juana i slabljenjem tamošnjeg gospodarstva.

Ako Fed poveća kamate, bilo bi to njihovo prvo povećanje od 2006. godine, pa bi tržište izgubilo polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica.

Pozitivno na tržišta utječe, pak, stabilizacija kineskih burzi, na kojima cijene dionica jutros stagniraju, nakon što su na početku tjedna pale oko 6 posto.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će vlasti uvesti nove poticajne mjere kako bi podržale rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zahvaljujući tome, jutros su na azijskim burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 1,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 18.171 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close