Europske burze potonule nakon tri dana rasta

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2022. u 07:00
Frankfurtski DAX skliznuo je 2 posto/Reuters

Nakon što je nekoliko dana vladao optimizam zbog nade u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, na tržištima je ponovno zavladala strahovanja od recesije.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ponovno oživjela strahovanja od recesije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 13.30 sati u minusu 1,3 posto, nakon tri dana rasta. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,5 posto, na 7288 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2 posto, na 12.965 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 6014 bodova.

Nakon što je nekoliko dana vladao optimizam zbog nade u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, na tržištima je ponovno zavladala strahovanja od recesije. Ulagače je obeshrabrio i oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u utorak.

Dow Jones skliznuo je 1,6 posto, dok je S&P 500 potonuo 2, a Nasdaq indeks gotovo 3 posto, nakon izvješća o padu povjerenja američkih potrošača.

Naime, izvješće Conference Boarda pokazalo je da je indeks povjerenja potrošača pao na najnižu razinu od veljače prošle godine, dok su podaci o kratkoročnim očekivanjima dosegnuli najpesimističniji u gotovo 10 godina.

“Tržište se dobro držalo dok nisu objavljeni podaci o povjerenju potrošača. S obzirom da su slabi, ulagači su odmah krenuli s prodajom dionica”, objašnjava Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close