Europske burze na putu tjednih dobitaka: Posljednjih dana tržište pokreće ‘natezanje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2023. u 10:19
Foto: Pixabay

Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, pa su indeksi na putu tjednih dobitaka, no trguje se oprezno.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto i na putu je tjednog dobitka od oko 2 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,5 posto, na 7.448 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,38 posto, na 15.845 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 7.200 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,4 posto, no i dalje je na putu dobitaka u ovom tjednu od oko 3 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,1 posto.

Oštar pad burzovnog indeksa u Hong Kongu ponajviše je posljedica pada cijene dionice Alibabe za 10 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o promjeni poslovnih planova jer je SAD zabranio izvoz određenih čipova.

Uz to, ulagače je zabrinula vijest da će Jack Ma, osnivač Alibabe, prodati dionice te kompanije u vrijednosti od oko 870 milijuna dolara.

Na ostalim se azijskim burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je Dow Jones oslabio 0,13 posto, dok je S&P 500 porastao 0,12, a Nasdaq indeks 0,07 posto.

Nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, zahvaljujući podacima o usporavanju inflacije u SAD-u, posljednjih se dana trguje oprezno.

Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku, da je ciklus povećanja kamatnih stopa završen.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju.

No, povišene kamatne stope smanjit će kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija.

Stoga dio ulagača nije voljan dodatno riskirati, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupnju dionica.

„Posljednjih dana tržište pokreće natezanje između onih koji žele pokupiti dobit s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica početkom tjedna, i onih koji smatraju da je dobra prilika za kupnju”, objašnjava Brian Jacobsen, ekonomist u tvrtki Annex Wealth Management.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close