Europske burze na novim rekordima, japanski Nikkei najviši u 30 godina, evo što je ohrabrilo ulagače

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2021. u 07:13
STOXX 600 indeks jučer poslijepodne bilježio je rast od blagih 0,1 posto/REUTERS

Analitičari kažu da se i dalje trguje na temelju niza poticaja kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija radi oživljavanja gospodarstva.

Na europskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, drugi dan zaredom, i dosegnule nove najviše razine u gotovo godinu dana jer su ulagači optimistični po pitanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je dan ranije skočio 1,3 posto i dosegnuo najvišu razinu od kraja veljače prošle godine.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 6770 bodova, dok je pariški CAC oslabio neznatnih 0,01 posto, na 5785 bodova.

Blagi minus od 0,03 posto bilježio je i frankfurtski DAX krećući se oko 14.105 bodova. Tržišta već tjednima rastu zahvaljujući nadi ulagača da će se s ubrzanjem cijepljenja stanovništva protiv bolesti COVID-19 ubrzati i oporavak gospodarstava od koronakrize.

Ulagače su ohrabrile i vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Ipak, najveću podršku tržištima pruža uvjerenja ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

Drugim riječima, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Zahvaljujući svemu tome, MSCI indeks koji prati kretanja na najvećim tržištima, raste već 12. dan, postavljajući nove rekordne razine.

U plusu je bio i terminski S&P 500 indeks, oko 0,5 posto, što je najavljivalo daljnji rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak poslijepodne, nakon što su prošloga tjedna svi najvažniji indeksi na najvećoj svjetskoj burzi dosegnuli najviše razine u povijesti.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, i bio u plusu 0,5 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 1,3 posto, na 30.467 bodova, najvišu razinu u 30 godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A ja mislio kako su trzista u balonu od centralnih banaka koje upumpavaju u financijski sustav novac bez pokrica . Bas glupo od mene. Takodjer, stopa inflacije u SAD-u je minimum 10 posto (Powel nedavno izjavio)… ta ista stopa je vec dugo sakrivena u kompleksno napravljenom a inace jednostavnom sustavu kojeg pogoni jos jednostavniji zakon ponude i potraznje a koji su bijelosvijetski financijski i hohstapleri izvitoperili nebrojenim derivativima i njihovim kombinacijama kako bi neukom puku prodavali financijsku maglu, al doslovce. Al’ sta ja znam… nisam ja strucnjak kao nas guverner koji vodi mjenjacnicu umjesto HNB, i to ne sam, on i njegovih 7 patuljaka. Obzirom kakva nam financijska oluja dolazi nece ni toj snjeguljici sa sedam patuljaka biti lako 😉

New Report

Close