Europske burze dosegnule najviše razine u tri tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2023. u 10:22
Foto: Pixabay

U rujnu su proizvođačke cijene na mjesečnoj razini porasle 0,5 posto.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica dosegnule najviše razine u tri tjedna jer je ulagače ohrabrio daljnji pad prinosa na obveznice i jučerašnji rast Wall Streeta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto i dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,53 posto, na 7.660 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,45 posto, na 15.530 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 7.170 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,9 posto i dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,9 posto.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, četvrti dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,19 posto, dok je S&P 500 porastao 0,43, a Nasdaq indeks 0,71 posto.

Rast indeksa četvrti dan zaredom uslijedio je nakon vrlo nesigurnog trgovanja jer izvješće o proizvođačkim cijenama nije pokazalo da inflacija u SAD-u znatnije popušta.

U rujnu su proizvođačke cijene na mjesečnoj razini porasle 0,5 posto, što je sporije nego u kolovozu, kada je rast iznosio 0,7 posto, ali više u odnosu na očekivanja analitičara od 0,3 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene porasle 2,2 posto, najviše od travnja.

Izvješće „sugerira da još ne vidimo kraj povišene inflacije i – kamatnih stopa. Ulagači će morati biti strpljivi. Značajnije smanjenje inflacije u odnosu na vrhunac od prošle godine je jedan izazov, a spuštanje inflacije na Fedovu ciljanu razinu od 2 posto drugi”, kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki Morgan Stanley’s Global Investment Office.

Pozitivno je, pak, na tržište dionica utjecao daljnji pad prinosa na obveznice.

Jučer je objavljen i zapisnik s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke.

Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones kaže da se čini da je taj zapisnik, zajedno s posljednjim popustljivim porukama dužnosnika Feda, ohrabrio ulagače.

„U zapisniku se ističe rizik od pretjeranog zaoštravanja monetarne politike i podržao je nade ulagača da neće biti dodatnog podizanja kamata. No, to će ovisiti o daljnjim podacima o inflaciji”, kaže Kourkafas i dodaje da bi stoga u četvrtak izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u u rujnu moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close