Ericssonu prihod rastao 7,5, a dobit 65%

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2018. u 22:00
Tvrtka je uprihodila 762 milijuna kuna/ Sandra Šimunović/PIXSELL

Domaći operateri povećali intenzitet ulaganja u prvom polugodištu.

Ericsson Nikola Tesla je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio rast prihoda za 7,5 posto te dobiti za 65 posto, a na što je ponajviše utjecao rast prodaje na domaćem tržištu.

Naime, u prvom polugodištu zagrebačka tehnološka tvrtka je uprihodila 762,4 milijuna kuna uz neto dobit od 61,5 milijuna kuna. Kako su objavili iz same tvrtke, u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 25 posto, usluge za Ericsson 63,2, a ostala izvozna tržišta 11,8 posto.  U prvom su polugodištu prihodi od prodaje na domaćem tržištu porasli za 38 posto na godišnjoj razini, na 190,6 milijuna kuna.

Kako je istaknula Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson NT-a, prihodi od prodaje na domaćem tržištu bilježe uzlazni trend zahvaljujući činjenici da su operatori povećali ulaganja u modernizaciju telekomunikacijskih mreža, kako bi odgovorili zahtjevima eksponencijalnog rasta podatkovnog prometa uz poboljšanje kvalitete i smanjenje troškova.

Prihodi tvrtke na Ericssonovom tržištu iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine gotovo 482 milijuna kuna, što je 3,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi ENT-a na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, iznosili su u proteklih šest mjeseci 90 milijuna kuna, što je 14 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U izvješću se navodi i da su prodajni i administrativni troškovi u prvom polugodištu smanjeni za 18,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 35,3 milijuna kuna. 

Dobit rasla za 5,9 posto

Končar-Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvom su polugodištu ostvarili rast dobiti za 5,9 posto unatoč padu prihoda za 1,2 posto, stoji u financijskom izvješću te tvrtke koja je u suvlasništvu Končar grupe i koncerna Siemens. U prvih šest mjeseci prihod im je iz-nosio 449,6 milijuna kuna, a dobit 18,8 milijuna. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni 1,2 posto, na 443,8 milijuna kuna. Izvoz čini 83 posto prihoda od prodaje. Tvrtka je u prvom polugodištu zabilježila i pad ukupnih rashoda za 1,6 posto, na 426,7 milijuna kuna. Uprava tvrtke u komentaru poslovnih rezultata ocjenjuje da je opće stanje društva stabilno te se kontinuirano provode aktivnosti na boljoj organizaciji, racionalizaciji poslovanja, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova, ugovaranju novih poslova te na podizanju konkurentske pred-nosti Končar D&ST-a. Napominju i kako su u tijeku radnje za ostvarenje planirane investicije Povećanje kapaciteta proizvodnje distributivnih transformatora koja se namjerava realizirati 2018. i 2019. Ovom investicijom povećat će se tehnološke i proizvodne mogućnosti Končar D&ST-a na segmentu distributivnih transformatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close