Dugi jezik upropastio je najveći izlazak na burzu u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 05. studeni 2020. u 07:00
FOTO: REUTERS/Aly Song

Kineski financijski regulator otkazao 37 milijardi dolara vrijedno uvrštenje dionica financijskog servisa Ant na Hongkonškoj i Šangajskoj burzu zbog ‘potrebe zaštite stabilnosti tržišta kapitala’.

Događaj koji je trebao ostati zapamćen kao još jedno spektakularno uvrštenje na burzu u režiji najbogatijeg Kineza Jacka Ma pretvorilo se u spektakularni fijasko zbog vjerojatnog sukoba s politikom. Naime, izlazak na Hongkonšku i Šangajsku burzu kineskog financijskog servisa Ant u kojem Alibaba drži trećinu udjela otkazano je u utorak. Podsjetimo, dionicama Anta trebalo se početi trgovati danas, a sa 37 milijardi dolara prikupljenih u početnoj ponudi dionica (IPO) to je trebao najveći izlazak na burzu u povijesti.

Promjene u regulaciji

Kineski financijski regulator objasnio je otkazivanje izlaska na burzu potrebom zaštite stabilnosti tržišta kapitala. Wang Wenbin, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova dodatno je pojasnio u srijedu kako je suspenzija IPO-a na neodređeno vrijeme u

injena radi „boljeg održavanja stabilnosti tržišta i zaštite interesa investitora“. Šangajska burza pozvala se na „značajne probleme“ uključujući i promjene u „financijskom regulatornom okruženju“. Priopćenje Šangajske burze nadovezuje se na sastanak Jacka Ma i njegovih suradnika s predstavnicima kineskog financijskog regulatora u ponedjeljak tijekom kojeg je dobio poruku da će se Antovo lukrativno poslovanje s internetskim kreditiranjem suočiti sa strožim nadzorom, otkrivaju Reutersovi izvori. Otkazivanje ovog IPO-a najveći je vladin udar na privatni sektor u Kini, ocjenjuju inozemni analitičari, otkako je Xi Jinping postao predsjednik 2012. godine. Vrijednost dionica Alibabe stoga je jučer pala za 8 posto. Izvori zapadnih medija upućeni u procese unutar kineske Komunističke partije smatraju kako je upravo predsjednik Xi odigrao ključnu ulogu u sprečavanju izlaska Anta na burzu. Jednostavno rečeno, Jack Ma zamjerio se političkom vrhu Kine.

254 milijarde

dolara kredita plasirao je Ant do kraja lipnja, što je 21 posto svih potrošačkih plasmana u Kini

Naime, najbogatiji Kinez već se neko vrijeme ne libi javno kritizirati kineski bankovni sustav kojim dominiraju moćne državne banke. Upućeni izvori tvrde da je Ma lobirao kod regulatora protiv prijedloga o strožem nadzoru internetskog kreditiranja. Naime, Ma je želio da se Ant tretira kao tehnološka kompanija, a ne financijska što bi značilo i usklađivanje s golemom regulativom. Glasnogovornik Anta pak takve navode odbacuje. No, šefovi državnih banaka već dugo tvrde da fintechovi poput Anta uživaju nepoštenu regulatornu prednost i predstavljaju rizik za financijski sustav. Posebno u ub+vjetima krize izazvane pandemijom. Do kraja lipnja Ant je plasirao 1,7 bilijuna juana (254 milijarde dolara) potrošačkih kredita što je 21 posto svih kratkoročnih potrošačkih plasmana kineskih banaka. Ant te kredite plasira zajednički s bankama, no tek 2 posto iznosa njegov je novac.

Mediji podsjećaju da je Ma u govoru održanom 24. listopada u Šangaju izjavio kako najveće kineske banke imaju „mentalitet zalagaonice“ i da je Ant odigrao značajnu ulogu u plasiranju kredita tvrtkama i građanima koji nisu bili dovoljno kreditno sposobni za velike banke. Nakon te izjave financijski su regulatori pozvali Ma na nekoliko „supervizorskih razgovora“. Kineska središnja banka također je predstavila nacrt novih pravila za internetske kreditore koje bi mogle značajno smanjiti Antovu dobit u budućnosti.

Povećanje rizika

Naime, umjesto sadašnjih 2 posto, Ant bi morao sudjelovati u plasiranju kredita s najmanje trećinom iznosa koji plasira zajednički s bankama. Osim što bi to značajno povećalo rizik plasmana, smanjilo bi i vrednovanje kompanije u IPO-u.

„Komunistička partija pokazala je tajkunima tko je gazda. Jack Ma može biti najbogatiji čovjek na svijetu, ali to ne znači ništa. Tako sada umjesto posla stoljeća imamo šok stoljeća“, komentirao je za Reuters Francis Lun, izvršni direktor GEO Securitiesa. Trenutna politička garnitura koju vodi Xi Jinping želi potaknuti primat državnih kompanija u gospodarstvu. Dok su ranije na meti regulatora bili poduzetnici čije su kompanije bile opasno zadužene, nitko od njih nije bio ni približno uspješan i poznat u javnosti kao Jack Ma. „Logika je Pekinga: ako ne razumijem vaše poslovanje i ne mogu vas kontrolirati, neću vam ni dopustiti da rastete“, pojasnio je za Financial Times jedan kineski bankar.

Ant je nastao 2004. kao platni servis, no ubrzo se pretvorio u poslovno carstvo koje omogućuje dobivanje potrošačkog kredita u nekoliko minuta, kao i kupnju polica osiguranja i investicijskih proizvoda. Međutim, Reutersov izvor blizak kineskoj fintech sceni otkriva kako se na tržištu „šuška“ da je nova regulativa skrojena baš po mjeri Anta. Naime, kompanija vrlo lako može zaobići zakon time što će tri sadašnja poslovanja – plaćanja, mikrokreditiranje i upravljanje imovinom – izdvojiti u tri zasebne tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close