Dostavljač Delivery Hero zamijenit će Wirecard u indeksu DAX

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2020. u 10:10
Wirecard mora otići zbog stečaja uzrokovanog računovodstvenom aferom/REUTERS

Radi se o kompaniji osnovanoj prije devet godina, a koja je na burzu izašla 2017. godine.

Startup za dostavu hrane Delivery Hero u ponedjeljak će zamijeniti računovodstvenim skandalom osramoćeni Wirecard u njemačkom burzovnom indeksu DAX.

Radi se o kompaniji osnovanoj prije devet godina, a koja je na burzu izašla 2017. godine. Iako posluje u više od 40 država, od Europe i Južne Amerike, preko Azije, Bliskog istoka i Afrike, Delivery Hero u Njemačkoj nema odveć razvijeno poslovanje.

Ipak, to neće biti prepreka da ga Deutsche Börse uvrsti u indeks 30 najboljih njemačkih kompanija. „Ulazak u DAX je priznanje da tržište kapitala vjeruje u našu platformu“, izjavio je Niklas Östberg, izvršni direktor i suosnivač kompanije.

200

milijuna eura dodatno će narasti prihodi Delivery Heroa u ovoj godini, procijenila je kompanija u srpnju

Kao i ostale dostavljačke tvrtke, tako je i ova profitirala od skoka potražnje za dostavom uslijed zatvaranja zbog pandemije koronavirusa. U srpnju je Delivery Hero povećao svoja očekivanja prihoda za ovu godinu za približno 200 milijuna eura, odnosno 8 posto.

Razlog je učetverostručenje narudžbi u Aziji, najvećem tržištu za kompaniju, tijekom koronakrize. Prihodi na europskom tržištu skočili su za 47 posto.

Delivery Hero već je druga kompanija sa sjedištem u Berlinu koja je ove godine ušla u DAX nakon što je mjesto Lufthanse u lipnju zauzela nekretninska kompanija Deutsche Wohnen.

Odlazak Wirecarda iz DAX-a značit će da taj indeks ima samo jednu kompaniju koja se isključivo bavi softverom, SAP koji je osnovan još prije pola stoljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close