Domaći analitičari ZSE-u predviđaju stagnaciju, stranim tržištima pad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2013. u 11:29
Thinkstock

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, slično kao i jučer, jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi mogle usmjeriti ulagače, dok se na svjetskim tržištima cijene dionica konsolidiraju nakon snažnog rasta prošloga tjedna.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, slično kao i jučer, jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi mogle usmjeriti ulagače, dok se na svjetskim tržištima cijene dionica konsolidiraju nakon snažnog rasta prošloga tjedna.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,34 posto, na 1.804 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,16 posto, na 1.008 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 14,5 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

„Na domaćem tržištu nema nekih značajnijih objava iz kompanija ili makroekonomskih podataka koji bi usmjerili ulagače, stoga i danas očekujem stagnaciju Crobexa, uz sličan promet kao i jučer. U fokusu ulagača bit će standardno najlikvidnije dionice“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Najveći promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je jučer redovnom dionicom Adris grupe, pri čemu joj je cijena porasla 3,7 posto, na 299,95 kuna. Povlaštenom dionicom te tvrtke ostvareno je 1,6 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 3,4 posto, na 265,70 kuna.

Dionica AD Plastika prikupila je, pak, 2,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,6 posto, na 114,85 kuna.

S prometom od 1,6 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je poskupila 0,37 posto, na 208,77 kuna.

Posljednjih dana ulagačima ne stižu poticaji ni sa svjetskih tržišta. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon što su u petak dosegnule najviše razine u pet godina, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,38 posto, dok je S&P 500 indeks skliznuo 0,31, a Nasdaq indeks 0,09 posto.

Na azijskim i europskim tržištima burzovni su indeksi jutros također pali, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon što su u prvom tjednu ove godine cijene dionica porasle više od 2 posto.

„Na inozemnim tržištima očekujemo danas pad indeksa jer ulagači unovčavaju dobitke, nakon snažnog rasta posljednjih tjedana. Uz to, oprezni su uoči objave poslovnih rezultata američkih kompanija za četvrto tromjesečje. Nove smjernice europskim tržištima mogao bi danas dati niz makroekonomskih pokazatelja za Njemačku i eurozonu“, zaključuje Ana Franin.

Komentirajte prvi

New Report

Close