Domaće dionice povoljne, uz solidan potencijal rasta

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2019. u 22:01
Foto: GettyImages

Poboljšanje gospodarskih pokazatelja nije u potpunosti popraćeno na burzi.

Zbog visokih očekivanja oko profitabilnosti turističkog sektora hrvatske dionice najskuplje su u okruženju, ako se promatra pokazatelj cijene dionica i zarada kompanija za burzovni indeks CROBEX.

Međutim, analitičari upozoravaju da su hrvatske dionice, ukupno gledajući, relativno povoljne i imaju lijepi potencijal rasta jer poboljšanje gospodarskih pokazatelja nije u potpunosti popraćeno na burzi. Prema podacima Bloomberga zaključno za kraj svibnja, omjer cijene i zarade (P/E) za CROBEX iznosi 16,62 i najviši je u području od Beča do Skoplja. Pojednostavljeno rečeno, vrijednost tog pokazatelja znači da investitori za kunu dobiti dionica iz domaćeg indeksa moraju platiti gotovo 17 kuna.

Tek nešto nižu vrijednost P/E od 16,41 ima sarajevski SASE dok se makedonski MIB – koji je samo ove godine jurnuo 11,5 posto – trži uz vrijednost od 11,56. Pogled na bliža i mnogo likvidnija tržišta pokazuje da je vrijednost najpopularnijeg pokazatelja u analizi dionica za mađarski BUX na 10,47, a za austrijski ATX na 10. Naoko su najpovoljnija tržišta u Sloveniji gdje ljubljanski SBI TOP bilježi vrijednost od 7,21 te u Srbiji s vrijednošću indeksa BELEX 15 od svega 2,52. No, to ne znači da je općenito govoreći, pojedino tržište skupo ili jeftino jer se P/E omjer, prema pojašnjenju analitičara, ne može gledati isključivo statički kako bismo donijeli zaključak da li je pojedino tržište skupo ili jeftino.

 

5,9 posto

rastao je CROBEX tijekom ove godine

Najprije, P/E omjer ovisi o samim sastavnicama indeksa te tako na domaćem tržištu turistički sektor ima visokih 27 posto udjela u težini indeksa. Nadalje, visoka relativna vrijednost P/E pokazatelja često je prisutna u tržištima i dionicama za koje se očekuje snažan rast dobiti. Primjerice, hrvatske turističke dionice imaju relativno visok P/E u odnosu na druge sektore budući da tržište 'očekuje' daljnji rast uslijed visokih kapitalnih ulaganja u kapacitete i pozitivnih očekivanja oko još jedne uspješne sezone, pojašnjavaju nam analitičari.

Kako naglašava Maja Bešević Vlajo, članica Uprave investicijskog društva N3 Capital Partners, "visoka vrijednost" P/E pokazatelja ne znači nužno da su hrvatske dionice najskuplje u okruženju.  "Zapravo je vrlo nezahvalno gledati P/E omjer kao jedinstvenu mjeru 'podcijenjenosti' ili 'precijenjenosti' neke dionice ili tržišta. Naime, visok P/E može ukazivati na to da tržište vidi potencijal u rastu zarada kompanije te je u skladu s tim odredilo cijenu. Dobar primjer toga su Alphabet (Google) i Microsoft koji se već godinama trguju na P/E većim od 20. Jednako tako, nizak P/E može sugerirati i očekivanja tržišta da je na pomolu neka loša vijest za kompaniju ili neki negativni katalizator", ističe Bešević Vlajo. Osim toga, P/E ima i nekoliko tehničkih ograničenja – ne uzima u obzir strukturu kapitala jer se fokusira samo na tržišnu kapitalizaciju, a ne uzima u obzir razinu duga, dodaje ta analitičarka.

"Pokazatelj nije koristan kod kompanija koje ostvaruju gubitak. Različiti računovodstveni standardi također ograničavaju usporedivost različitih tržišta. Također, u slučaju usporedbe regionalnih tržišta treba uzeti u obzir i nisku likvidnost istih – primjerice promet dionicama na Beogradskoj burzi je tri puta manji od prometa na ZSE", tvrdi Bešević Vlajo. Na pitanje jesu li, općenito gledajući, hrvatske dionice (pre)skupe, Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa smatra da su dionice iz CROBEX-a fer vrednovane, pa čak i blago podcijenjene.

 

Bešević Vlajo

Visok P/E može ukazati na to da tržište vidi potencijal u rastu zarada kompanije te je u skladu s tim odredilo cijenu.

"To na primjer, vrijedi za neke od najvećih sastavnica CROBEX-a poput HT-a, Atlantica, Podravke, Valamar Riviere i Končar-Elektroindustrije. Činjenica jest da bi po P/E pokazatelju hrvatske dionice mogle biti jeftinije, ali načelno nema skupih dionica u CROBEX-u. Valja naglasiti i kako se dividendni prinosi većine kompanija povećavaju, a to u okruženju niskih kamatnih stopa ne treba zanemariti", kaže Brborović.

Prema njegovu mišljenju, rast BDP-a u većoj je mjeri već ugrađen u cijene domaćih dionica, iako se za domaće tržište ne može reći da je u potpunosti efikasno. "Dobar primjer je Podravka kojoj su prihodi rasli i na domaćoj potražnji", zaključuje Brborović. Zadnje objavljene analize blue-chip dionica u regiji pokazuju kako postoji potencijal za rast cijena hrvatskih dionica.

Naime,  značajno se poboljšala makroekonomska slike Hrvatske što je rezultiralo povećanjem kreditnog ratinga od strane rejting agencije Standard & Poor's i povratom Hrvatske u investicijski kreditni rating. Fitch je sljedeća agencija koja objavljuje rating 7. lipnja te se od nje također očekuje vraćanje Hrvatske u investicijski rating. S druge strane, hrvatski dionički indeksi nisu u značajnoj mjeri popratili to poboljšanje. Indeks CROBEX je porastao 5,9 posto od početka godine dok je ponderirana neto dobit dionica u 2018. s obzirom na težine indeksa na godišnjoj razini porasla 44 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close