Dobit HT-a i Adrisa pala, Podravke rasla 8%

Autor: Tomislav Pili , 29. listopad 2020. u 22:00
Na povećanje prihoda Podravke od 2,8 posto utjecao je rast oba segmenta, prehrane i farmaceutike/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Najveći domaći telekom i rovinjska kompanija slabije rezultate opravdali su utjecajem pandemije, ali i potresom u Zagrebu.

Dok su Hrvatski Telekom (HT) i Adris izvijestili o padu prihoda i dobiti u prvih devet mjeseci, Podravka je ostvarila pozitivan rezultat, stoji u financijskim izvješćima tih kompanija za treće tromjesečje objavljenih jučer.

Neto dobit Podravke iznosila je 210,1 milijun kuna, što je rast od 8,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje koprivničke kompanije porasli su 2,8 posto dosegnuvši 3,3 milijarde kuna.

Pad HT-a za 19 posto

Na kretanje prihoda od prodaje, kako se navodi, utjecao je rast oba poslovna segmenta: prehrane i farmaceutike. Segment prehrane ostvario je 2,6 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 69,4 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu.

Farmaceutika je ostvarila 708,9 milijuna kuna prihoda što predstavlja rast od 20,7 milijuna kuna. HT je pak u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 546 milijuna kuna, što je 19,1 posto manje, dok su prihodi smanjeni gotovo 4 posto.

Neto dobit manja je za 17,5 posto i iznosi 559 milijuna kuna. Smanjenje prihoda uzrokovano je manjom realizacijom prihoda od pokretnih telekomunikacija za 6,7 posto i prihoda od nepokretnih telekomunikacija za 5,5 posto. Taj je pad djelomično neutraliziran većim prihodima od sistemskih rješenja za 18,3 posto.

Dobit manja za 78 posto

Iz HT-a ističu da, unatoč nesigurnom okruženju, i dalje očekuju ostvarenje ciljeva iz revidiranih izgleda za 2020. objavljenih u drugom tromjesečju.

Adris grupa je od siječnja do kraja rujna uprihodila 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje, dok je neto dobit od 141 milijun kuna pala više od 78 posto zbog slabosti turističkog sektora.

U sklopu Adrisa posluje i Croatia osiguranje koje je ostvarilo neto dobit od 292 milijuna kuna, 4 posto višu.

Ukupna bruto zaračunata premija od 2,18 milijardi kuna bila je dva posto manja, ponajprije zbog pada tržišta životnih osiguranja, ali i ciljane optimalizacije te ukidanja neprofitabilnog dijela portfelja.

Cromaris je ostvario neto dobit od 5,1 milijun kuna te prihode od prodaje od 385 milijuna kuna ili 7 posto više. Prognoze do kraja godine ukazuju na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close