Dividende na 263 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2019. u 14:12
Janus Henderson očekuje da će dividende u 2019. dosegnuti 1,43 bilijuna dolara/REUTERS

Najveći udjel odnosi se na američke kompanije koje su isplatile rekordnih 122,5 milijardi dolara, pokazuju podaci Janus Hendersona.

Zabrinutost oko stanja globalne ekonomije ne odražava se na isplatama dividendi koje su dosegle povijesne vrhunce.

Prema podacima globalnog dividendnog indeksa tvrtke Janus Henderson, u prvom tromjesečju isplate dividendi na globalnoj su razini dosegle iznos od 263,3 milijarde dolara što je 7,8 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Povećanje od osam posto
Istraživanje Janus Hendersona objavljeno u ponedjeljak temelji se na podacima 1200 najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, a pokazuje da su dividende američkih kompanija u prva tri ovogodišnja mjeseca dosegle rekordnih 122,5 milijardi dolara. To je povećanje od preko osam posto. Ako se taj iznos prilagodi za izvanredne dividende te tečajne razlike, povećanje iznosi čak 9,6 posto, prenosi CNBC.

Gotovo 90 posto američkih kompanije čije isplate prati Janus Hendersonov indeks povećalo je isplate dobiti dioničarima, a najveća povećanja došla su iz bankovnog sektora. Naime, dividende američkih banaka povećane su za četvrtinu. Među većim bankama najveće postotno povećanje zabilježeno je kod Citigroupa, dok je JP Morgan najviše doprinio rastu, isplativši gotovo 700 milijuna dolara više na godišnjoj razini. Rekordni iznos u prvom tromjesečju zabilježen je i u Kanadi gdje je dioničarima isplaćeno 10,7 milijardi dolara što je 12 posto više u nominalnom iznosu.

Valja naglasiti kako kanadske dividende bilježe dvoznamenkasti rast već treći uzastopni kvartal. Za razliku od SAD-a i Kanade, rast iznosa dividendi u Europi nije bio tako eksplozivan. Istraživanje navodi da europske dividende bilježe najsporiji rast od 2009. godine, a u prvom kvartalu povećane su za 9,2 posto na 40 milijardi dolara. Prilagođeni rast iznosio je 5,3 posto i na razini je cijele prošle godine. Valja naglasiti kako trećinu europskog iznosa čine dividende švicarskih kompanija, a iz Švicarske dolazi i najveći isplatitelj u globalnim okvirima.

Radi se o farmaceutskoj kompaniji Novartis koji je dioničare počastio sa 7,2 milijarde dolara. Inače, farmaceutske kompanije općenito nude najveće isplate, pa svaki osmi dolar globalno isplaćenih dividendi dolazi iz tog sektora. Velika Britanija zaostaje s prilagođenim rastom od 4,4 posto na 20,7 milijardi dolara. Navedeni rast u skladu je s dugoročnim trendom, navodi istraživanje. Britanskim dividendama najviše je doprinijela izvanredna isplata rudarskog diva BHP nakon prodaje imovine dobivanja nafte iz škriljevca.  

Zadržan trend
Azijsko-pacifička regija bez Japana zadržala je trend vrlo snažnog rasta dividendi koji traje od 2009. godine. U prvom kvartalu isplaćeno je ukupno 18,1 milijarda dolara što je 14,7 posto više na godišnjoj razini. Prilagođeni rast iznosi malo manje od četiri posto. Japanske dividende od 5,5 milijardi dolara rasle su šest posto.

Što se tiče prognoza za 2019. godinu, u Janus Hendersonu očekuju da će ove godine biti isplaćeno rekordnih 1,43 bilijuna dolara dividendi što je 4,2 posto više u nominalnom iznosu. Rast bi trebale predvoditi američke kompanije. "Još ne osjećamo potrebu za promjenom u našim prognozama isplata dividendi za ovu godinu", izjavio je CNBC-u Ben Lofthouse, direktor analize globalnih dionica u Janus Hendersonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close