Dividenda Kraša 14,2 mil. kn, najviše Pivcu 4,6 milijuna

Autor: Ana Blašković , 15. travanj 2019. u 22:00
Prokuristica Kraša Marica Vidaković/FOTO

Pravo na dividendu imaju svi dioničari Kraša upisani u Depozitorij na dan 6. lipnja.

Konditorska tvrtka Kraš nagradit će svoje dioničare s 14,2 milijuna kuna, odnosno 10 kuna po dionici, dividende iz prošlogodišnje dobiti.

Prijedlog je to Uprave i Nadzornog odbora koji će se naći na glavnoj skupštini tvrtke 31. svibnja u Zagrebu, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi. Prođe li prijedlog, gotovo polovinu tog iznosa dobit će dva najveća dioničara. Najviše, 4,6 milijuna kuna sjest će na račun Mesne industrije Pivac, većinskog dioničara Kraša u čijem je vlasništvu oko 460.500 dionica, približno 32 posto kompanije. 

Isplata 27. lipnja
Drugom po veličini dioničaru Kraš ESOP-u, iza kojeg stoje radnici i menadžment te tvrtke s 18,5 posto udjela, isplatit će se 2,7 milijuna kuna. Udjeli preostalih manjinskih dioničara ne premašuju 1 posto udjela. Među njima je i prokuristica Marica Vidaković koja će za 5918 dionica dobiti gotovo 60.000 kuna dividende. Prema pozivu na skupštinu pravo na dividendu imaju svi dioničari Kraša upisani u Depozitorij na dan 6. lipnja, a sama isplata nagrade predviđena je za 27. lipnja. 

Neovisno o politici dividende, skupština dioničara trebala bi dati zeleno svjetlo za bonuse radnicima i menadžmentu kompanije i to onima "s posebnim ovlaštenjima i odgovornostima" temeljem rezultata poslovanja. O kojem se iznosu radi nije precizirano već se navodi tek da će se isplata obaviti "temeljem posebne odluke Uprave". 

Manji prihodi, ali i rashodi
Prema nekonsolidiranom izvješću o poslovanju Kraš je u prošloj godini ostvario 856,8 milijuna kuna poslovnih prihoda, šest milijuna kuna manje nego godinu ranije, dok su ukupni rashodi smanjeni za 23,5 milijuna, na 813 milijuna kuna.

Neto dobit dosegnula je 40,2 milijuna kuna, 16 milijuna kuna više nego krajem 2017. Nakon isplate dividende i bonusa, preostala dobit rasporedit će se u zakonske rezerve i to 2 milijuna kuna, a preostali iznos ide u zadržanu dobit Kraša.

Komentirajte prvi

New Report

Close