Dionice Tesle otišle za četiri milijarde dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2022. u 10:58
Zašto se Elon Musk odlučio za prodaju, analitičarima nije jasno/Reuters

Musk je već u travnju i kolovozu prodao Tesline dionice u vrijednosti 8,5 milijardi odnosno sedam milijardi dolara, a trenutno nije jasno zašto se ponovo odlučio na taj potez.

Američki tehnološki mogul Elon Musk prodao je dionice proizvođača električnih automobila Tesla u vrijednosti četiri milijarde dolara, pokazali su dokumenti koje je objavio regulator za financijska tržišta, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC).

Musk je već u travnju i kolovozu prodao Tesline dionice u vrijednosti 8,5 milijardi odnosno sedam milijardi dolara, a trenutno nije jasno zašto se ponovo odlučio na taj potez.

Nedavno je za oko 44 milijarde dolara kupio društvenu mrežu Twitter, a kupnju je, uz vlastiti novac, financirao kreditom od 13 milijardi dolara. Podsjetimo, Musk je u proljeće ponudio preuzimanje platforme za 54,20 dolara po dionici.

Upravni odbor društvene mreže, u početku vrlo nevoljko, na kraju je prihvatio ponudu. Prema medijskim izvješćima, povrat tog kredita koštat će Twitter i Muska oko milijardu dolara godišnje.

Twitter po Muskovim riječima dnevno proizvodi gubitak od oko četiri milijuna dolara, uz smanjene prihode od oglašavanja u posljednje vrijeme budući da kompanije u razdoblju visoke inflacije i prigušene gospodarske aktivnosti smanjuju marketinšku potrošnju.

Musk je zato prepolovio broj zaposlenih u Twitteru, a njegovim koracima krenula je danas i vlasnica Facebooka Meta, najavivši otpuštanje 11 tisuća radnika. Microsoft je u listopadu objavio da će podijeliti tisuću otkaza.

Novi šef Twittera pripisao je pad prihoda od oglašavanja i “aktivističkim skupinama koje podvrgavaju pritisku oglašivače”.

Tako su Pfizer i Volkswagen obustavili oglašavanje nakon Muskove objave da će inzistirati na slobodi govora na Twitteru. Kritičari su najavu protumačili kao signal da će se ublažiti kontrola deizformacija, teorija zavjere i govora mržnje

Komentirajte prvi

New Report

Close