Dionice rastu uoči stezanja novčanih poticaja

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2022. u 16:37
U SAD-u će u petak biti objavljeni podaci o inflaciji u svibnju/REUTERS

Europski indeksi jučer porasli više od jedan posto.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, a najviše su ojačali rudarski i sektor luksuznih proizvoda. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15.30 sati u plusu 1,15 posto, nakon što je prošloga tjedna skliznuo 0,9 posto.

Kamata do 2,75 posto
U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi gospodarski pokazatelji u najvećim svjetskim gospodarstvima, kao i sjednice središnjih banaka. U SAD-u će u petak biti objavljeni podaci o inflaciji u svibnju, koji će pokazati jesu li inflacijski pritisci već dosegnuli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših razina u 40 godina.

A to će utjecati na buduće odluke američke središnje banke o kamatnim stopama. Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu. A to će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuje niz posljednjih makroekonomskih pokazatelja. U četvrtak će, pak, u fokusu ulagača biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB).

Povećanje u srpnju i rujnu
Očekuje se da će ECB ovoga mjeseca završiti poticajni program kupnje državnih obveznica, a da će u srpnju početi povećavati kamatne stope, s obzirom da se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim razinama.

Nakon posljednjih komentara dužnosnika ECB-a, na tržištu novca procjenjuje se da bi do listopada kamate u eurozoni mogle biti povećane za 1 postotni bod, a do kraja godine za 1,25 bodova.

“Posljednje poruke dužnosnika ECB-a upućuju na to da bi u srpnju i rujnu kamate mogle biti povećane za po 0,25 postotnih bodova, što znači da bi kamate izašle iz negativnog područja do kraja trećeg tromjesečja. No, neki dužnosnici zagovaraju i povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova”, pišu analitičari NAB-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close