Njihove dionice postale su miljenici svjetskih ulagača: “Ovo je prilika da uzleti”

Autor: Tomislav Pili , 30. svibanj 2021. u 08:28
Foto: pixabay

Investitori očekuju da gospodarstvo eurozone rasti brže od ostalih razvijenih ekonomija što će se pretočiti i u bolju profitabilnost tvrtki.

Vrijednost dionica kompanija iz eurozone ove je godine snažnije porasla od konkurenata iz razvijenih gospodarstava, a investitori vjeruju da će takav zamah održati i u ostatku 2021.

Kako piše Financial Times, od kraja prošle godine indeks MSCI EMU sastavljen od kompanija iz eurozone skočio je 13 posto. Time je nadmašio slično mjerilo dionica globalnih razvijenih tržišta za dva postotna boda.

Veliki preokret

Zahvaljujući takvom rastu, MSCI EMU indeks nalazi se na najvišoj razini od lipnja 2008. godine.Veliki je to preokret u odnosu na razdoblje prije 10 godina kada su dionice iz eurozone zaostajale za ostalima s razvijenog tržišta uslijed dužničke krize koja je gotovo dovela u pitanje opstojnost eura.

No, danas investitori sve optimističnije gledaju na vrijednosnice europskih kompanija. Ohrabreni su izlaskom gospodarstva iz dvostruke recesije uzrokovane pandemijom koronavirusa te ubrzanjem kampanje cijepljenja, nakon početnih zastoja s isporukama potrebnih količina doza.

41,2

posto trebao bi ove godine iznositi rast dobiti europskih kompanija

“Ovo je prilika Europe da uzleti. I to još nije potpuno uračunato na dioničkom tržištu”, smatra Agnès Belaisch, analitičarka investicijske tvrtke Barings. U nedavnoj anketi koju je Bank of America provela među europskim fond menadžerima, oko 65 posto ispitanika smatra da europske dionice neće dosegnuti vrhunac svoje vrijednosti do četvrtog tromjesečja ove godine. Analitičari stoga smatraju da se Europa opet vraća na “radar” globalnih ulagača.

Europa je bila na margini dugi niz godina, tvrdi Bastien Drut, analitičar u društvu za upravljanje investicijskim fondovima CPR. “Europa nije bila među miljenicima tržišta dugo vremena. Mislim da se to sada mijenja”, kaže Drut.

Glavni zamašnjak potražnje za europskim dionicama jest očekivanje da će se gospodarstvo eurozone u narednim mjesecima brže oporavljati od koronakrize od ostalih velikih ekonomija. Takav signal korporativni sektor već šalje.

Čelnici europskih kompanija tvrde kako je poslovna aktivnost u svibnju porasla najbržim tempom u više od tri godine, a obujam novih narudžbi nije viđen od lipnja 2006. godine, pokazuje indeks menadžera nabave IHS Markita.

Rast od 4,3 posto

Podsjetimo, Europska komisija objavila prognozu da će gospodarstvo eurozone ove godine porasti 4,3 posto, nakon lanjskog pada od 6,6 posto. Investitori stoga očekuju da će se snažan ekonomski rast pretočiti i u bolju profitabilnost kompanija.

Kompanije iz sastava MSCI Europe indeksa ove bi godine trebale ostvariti prosječan rast dobiti od 41,2 posto, nasuprot 33,3 posto rasta dobiti američkih kompanija, pokazuju podaci FactSeta.

No, velika je prednost europskih dionica što nisu toliko skupe kao američki pandani. Prema izračunima investicijske kompanije Amundi, dionice iz sastava MSCI indeksa eurozone trguju se po omjeru cijene i zarade od 21.

Taj je omjer u slučaju američkih dionica dosegao vrijednost od čak 35,3. Međutim, “u razdobljima potresa na tržištu, Europa nije sigurna luka”, upozorava Kasper Elmgreen, analitičar u Amundiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close