Dionica Boeinga među najvećim gubitncima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 08:31
Ilustracija / thinkstock

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 3,4 posto, jučer bila dionica Boeinga nakon novih vijesti o kvarovima na njegovom Dreamlineru.

Unatoč boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih banaka, na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer je ulagače zabrinulo smanjenje procjena rasta svjetskog gospodarstva. Dow Jones indeks oslabio je 23 boda, ili 0,17 posto, na 13.511 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,02 posto, na 1.472 boda, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 3.117 bodova.

Goldman Sachs izvijestio je jučer da je njegova dobit u posljednjem lanjskom tromjesečju bila gotovo trostruko veća nego godinu dana ranije, pa je cijena dionice te banke skočila više od 4 posto, dok je dionica JPMorgana poskupila 1 posto, jer je zarada tog bankarskog diva u četvrtom kvartalu porasla 53 posto.

Znatno bolji rezultati tih banaka nego što se očekivalo potaknuli su cjelokupni financijski sektor. „Prilično dobri rezultati obje banke snažno su podržali cijeli sektor, pa su povećana očekivanja u vezi rezultata ostalih banaka. Mislim da bi to idućih dana moglo podržati i cijelo tržište“, kaže Michael James, trgovac u banci Wedbush Morgan.

Međutim, ulagače brinu izgledi svjetskog gospodarstva, nakon što je Svjetska banka snizila procjene rasta za ovu godinu, ponajviše zbog slabosti najrazvijenijih gospodarstava. U najnovijem izvješću Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 posto. To je znatno manje od 3 posto, koliko je Banka procjenjivala u izvješću iz lipnja prošle godine.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 3,4 posto, jučer bila dionica Boeinga nakon novih vijesti o kvarovima na njegovom Dreamlineru, što je otvorilo pitanje sigurnosti tog modela zrakoplova. Zbog toga su dvije vodeće japanske zrakoplovne tvrtke odlučile do daljnjeg odgoditi letove tim Boeingovim zrakoplovom, a o tome razmišlja i Indija.

S druge strane, oporavila se dionica Applea. Cijena joj je jučer porasla više od 4 posto, što se, kažu analitičari, zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon što je u prethodna tri dana potonula oko 7 posto. Ispodprosječan obujam trgovanja pokazuje da su ulagači i dalje vrlo oprezni. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.
I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 6.103 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,20 posto, na 7.691 bod, a pariški CAC 0,30 posto, na 3.708 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close