‘Delistirane dionice ne umiru, nego žive dalje’

Autor: Tin Bašić , 08. rujan 2013. u 22:00
Ivana Gažić, čelnica ZSE, sigurno nije zadovoljna brojnim delistiranjima/Žarko Bašić/PIXSELL

Mnogi po internetu panično oglašavaju prodaju dionica kao što su Riviera Adria i Franck, ali po očajnim cijenama.

Sve više kompanija delistira svoje dionice sa Zagrebačke burze (ove godine deset ih je to učinilo, a prošle godine 20).

Stoga je i jako puno dioničara tih kompanija ostalo "zablokirano" s tim dionicama u portfelju jer ih više ne mogu prodati putem uređenog tržišta, nego jedino međusobnim kupoprodajnim ugovorima. A to pak drastično utječe i na cijenu koja više nije transparentna. Stoga pojavila se inicijativa da se takvim dioničarima omogući transparentnije trgovanje budući da ih je sve više.

 

10kompanija

ove je godine napustilo ZSE, bit će ih još

"Imam dionice Hotela Croatia iz Cavtata. Dobre su i ne namjeravam ih prodati iako će biti pretvorene u odgovarajući broj dionica Jadranskih luksuznih hotela koji mogu, ali pitanje je hoće li, biti izlistani. Jednom povučena sa burze, dionica gubi na cijeni, makar naravno poslovni rezultati mogu biti sve bolji ili sve lošiji neovisno o burzi. Stoga mnogi po internetu panično oglašavaju prodaju dionica kao što su Riviera Adria i Franck po očajnim cijenama", izjavio je za Poslovni dnevnik akter tržišta kapitala koji je htio ostati anoniman. 

Telefonski nalozi 
Stoga će od ovog mjeseca takvi će dioničari svoje vrijednosnice moći prodati putem Privredne banke Zagreb. Naime, ta je banka omogućila svojim klijentima mogućnost trgovanja vrijednosnim papirima koji nisu uvršteni na Zagrebačku burzu (takozvane OTC transakcije). "Trgovanje će se obavljati na način uobičajen za brokersko poslovanje. Putem telefona broker će zaprimati naloge od strane kupca i prodavatelja vrijednosnih papira. Kupac mora unaprijed uplatiti iznos za cijenu koju je spreman platiti, a prodavatelj registrirati vrijednosne papire s PBZ-om", objašnjavaju u toj banci. Ističu da na taj način banka osigurava da se dogovorena kupoprodajna cijena između kupca i prodavatelja isplati prodavatelju vrijednosnih papira na njegov novčani račun, odnosno kupcu prenese na njegov račun u SKDD-u vrijednosne papire. "Sada kada PBZ, a pretpostavlja se da će i drugi slijediti, ulazi u OTC transakcije i za male, privatne ulagače nudeći ono što je tu najpotrebnije, a to je sigurnost da će dionice doći do kupca, a novac do prodavatelja, delistirane dionice ne umiru nego žive dalje", kaže naš izvor. 

Skuplje, ali sigurnije
Svoje dionice Hotela Croatia neće prodavati jer, između ostaloga, ako dođe vrijeme, može ih prodati preko brokera, doduše po cijeni kao kod telefonskog zadavanja, dakle skuplje nego kod internet trgovanja, ali, kaže, opet podnošljivo.Uskoro će se na ZSE prestati trgovati dionicama Konzuma, a prije nekoliko mjeseci delisting je pokušao i Viro. A broj delistiranih će se sigurno do kraja godine povećati. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kapitalizam i dioničarstvo bez burze, pa to je drveno željezo !!!!

još jedna legalna pljačka!

New Report

Close