CROBEXkonstrukt jedini ostvario značajniji rast

Autor: Tin Bašić , 24. veljača 2013. u 22:01
Najviše je pao indeks CROBEXnutris koji je izgubio 2,42%/FOTOLIA

Prvi put u povijesti ulagači su krajem tjedna na ZSE mogli vidjeti kako se kreću indeksi pet sektora – proizvodnje i prerade hrane, industrijske proizvodnje, građevine, transporta i turizma.

Prvi put u povijesti ulagači su na Zagrebačkoj burzi mogli vidjeti kako se kreću indeksi pet sektora – proizvodnje i prerade hrane, industrijske proizvodnje, građevine, transporta i turizma.

Zagrebačka burza u petak je počela izračunavati i javno objavljivati novih pet sektorskih indeksa i novi equal weight indeks CROBEXplus. Svakome od njih bazna vrijednost je 1000 bodova, a samo dva su prvi trgovinski dan zaključili iznad nje. Riječ je o indeksu CROBEXkonstrukt koji je u petak zabilježio rast vrijednosti od 3,21 posto i zaključen je na 1032,11 bodova. Drugi indeks koje je rastao bio je CROBEXtransport koji je dan zaključio plusom od 0,44 posto o zaustavio se na 1004,38 bodova. Najviše je pao indeks CROBEXnutris koji je izgubio 2,42 posto i zaključen je na 975,85 bodova. Riječ je o indeksu koji ima najviše dionica u svom sastavu od svih pet sektorskih indeksa.

Najviše se ističu dionice Podravke i Atlantic grupe  koje su u petak pale 1,11 posto, odnosno 2,12 posto. Svih deset dionica ostvarilo je ukupno promet od 2,03 milijuna kuna. Novi indeks CROBEXplus zabilježio je pad vrijednosti od 0,11 posto. S obzirom na to da sastav tog indeksa čini 41 najlikvidnija dionica domaćeg tržišta koje sve imaju jednaku težinu, može se zaključiti da je taj indeks vjerodostojniji od indeksa CROBEX koji u sastavu ima 25 dionica. Taj je indeks u petak zabilježio pad od 0,54 posto i zaključen je na 1910,9 bodova, što je najniže od početka mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close