CROBEXindustrija najvredniji indeks, u skupini turizam najmanje kompanija

Autor: Tin Bašić , 12. veljača 2013. u 18:00
Novi indeksi omogućit će detaljniji uvid kretanja i poboljšati transparentnost

U CROBEXplus ušle su i dionice ACI-ja, Arenaturista, Badela, Končara D&ST-a, Kaštelanskih staklenika i Kutjeva.

Odbor za indekse Zagrebačke burze odredio je koje će dionice biti sastavnice novog equal weight indeksa CROBEXplus te slijedom toga i novih pet sektorskih indeksa koji će se početi  objavljivati u petak 22. veljače. Osim najlikvidnijih i najaktraktivnijih dionica koje su inače u sastavu CROBEX-a i indeksa CROBEX10, u novi indeks ušle su dionice ACI-ja, Arenaturista, Badela 1862, Končara D&ST-a, Kaštelanskih staklenika i Kutjeva. Svim tim dionicama trgovalo se 70 posto ukupnog broja trgovinskih dana u posljednjih šest mjeseci, a free-float tržišna kapitalizacija bila je veća od 10 milijuna kuna, čime su ispunile kriterije burze za ulazak u novi indeks. Jedino dionice koje su ušle u sastav  CROBEXplus-a mogu biti sastavnice novih pet sektorskih indeksa. "Reprezentativnost novih indeksa ponajviše će ovisiti o likvidnosti dionica koje su uključene u njihov sastav, a posebno u sektorskim indeksima s manjim brojem članica, poput, primjerice, CROBEXturista", smatra Anto Augustinović, analitičar Erste banke.

Slika bi se mogla popraviti
Ističe da je aktivnost dionica u proteklom razdoblju bila slabija i da je samo 41 dionica ispunilo uvjete za uključenje u CROBEXplus. "Međutim, ako se trenutačne, nešto više razine likvidnosti nastave, već na prvoj reviziji indeksa CROBEXplus ta bi se slika mogla popraviti", kaže Augustinović. Dodaje da će novi indeksi omogućiti detaljniji uvid u tržišna kretanja te tako poboljšati transparentnost dioničkog tržišta.Od sektorskih indeksa, najvredniji je CROBEXindustrija čijih osam dionica ima tržišnu kapitalizaciju od čak 46,9 milijardi kuna. Ipak, treba napomenuti da čak 88 posto tržišne vrijednosti tog indeksa čini Ina sa 41,31 milijardom kuna. Izuzme li se ta naftna kompanija, preostalih sedam tvrtki vrijedi 5,61 milijardu kuna. Među njima je najvredniji Ericsson NT s kapitalizacijom od 1,97 milijardi kuna, slijedi Končar elektroindustrija sa 1,8 milijardi, a najmanje vrijedan je Dioki sa 53,76 milijuna kuna.

Najmasovnija prehrana
Najviše dionica u svom sastavu ima indeks CROBEXnutris u kojega ulaze dionice kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom hrane. Najlikvidnije vrijednosnice ovog sektora su one Atlantic grupe i Podravke. Uz Ledo, to su jedine dionice čija tržišna kapitalizacija prelazi milijardu kuna. Atlantic tako na tržištu vrijedi 2,26 milijardi kuna, Ledo 1,8 milijardi, a Podravka 1,48 milijardi kuna. Najmanje dionica u sastavu ima turistički indeks CROBEXturist. Samo pet dionica domaćih turističkih tvrtki "određivat" će njegovo kretanje. Najpopularnije su Riviera Adria i Valamar Adria holding koje su ujedno i jedine čina tržišna kapitalizacija prelazi milijardu kuna. Riviera Adria na ZSE vrijedi 1,53 milijarde, a Valamar Adria 1,16 milijardi. Iako je u indeks CROBEXturist zbog kriterija likvidnosti ušlo je najmanje dionica, riječ je o najbrojnijem sektoru na domaćem tržištu kapitala. Prema sektorskoj klasifikaciji Zagrebačke burze, pripada mu 41 kompanija. Pored Riviera Adrije, u sektoru "djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane" nalaze se Plava Laguna, Istraturist, Maistra, Liburnia Riviera i Sunčani Hvar.

Komentari (2)
Pogledajte sve

HUP- u turizmu …???

a za što ti indeksi služe? hoće li se izdati neka opcija na njih ili ćemo na kraju imati više indeksa nego aktivnih dionica.

Kad će neko novo uvrštenje u kotaciju(nije ga bilo 3-4 godine ako ne računamo europlantaže od hrkača) ?

Kad će ukinuti poseban režim poslovanja na ZSE?

New Report

Close