Crobex najviši od svibnja: ‘Ovih dana dosta se trguje i rizičnijim dionicama’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2013. u 12:43
Thinkstock

Crobex je ojačao, drugi dan zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci.

Na Zagrebačkoj burzi i danas vlada dobro raspoloženje, pa je Crobex blago ojačao, drugi dan zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,37 posto, na 1.815 bodova, što je njegova najviša razina od početka svibnja prošle godine. Crobex10 porastao je, pak, 0,26 posto, na 1.013 bodova, najvišu razinu od studenoga 2011. godine.

Redovni promet iznosio je 4,4 milijuna kuna, kao i jučer u ovo doba.

„Tržište je već nekoliko dana u fazi konsolidacije, s obzirom da je Crobex gotovo neprestano rastao od polovice prosinca. U tom je razdoblju osvojio oko 130 bodova, ili gotovo 8 posto, pa je dosegnuo najviše razine od svibnja. Ako se idućih dana ne uspije probiti iznad 1.815 bodova, mogao bi malo pasti, no to je zdravo za tržište jer 'prije svakog skoka treba čučnuti'“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva banke Splitsko-dalmatinske.

Do podneva je najveći promet, 1,5 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 0,17 posto, na 209,5 kuna.

No, to je i jedina dionica kojom je ostvaren milijunski promet. Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od oko 330 tisuća kuna i padom cijene za 0,2 posto, na 115,50 kuna.

Među najveće dobitnike, s rastom cijene za više od 2 posto, jutros su se uvrstile dionice Ingre i Atlantske plovidbe.

„Posljednjih dana dosta se trguje i rizičnijim dionicama, primjerice, iz građevinskog i brodarskog sektora, što pokazuje da je porasla sklonost ulagača prema riziku“, kaže Gašparević.

U nedostatku domaćih vijesti ulagači prate i zbivanja na svjetskim burzama, na kojima već tjednima vlada dobro raspoloženje.

Zahvaljujući dobrom početku sezone objave poslovnih rezultata američkih kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje, na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko podneva u plusu između 0,1 i 0,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close