Cijepanje gurnulo Teslinu dionicu iznad 2000 dolara

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2020. u 22:00
Elon Musk/REUTERS

Od 11. kolovoza, kada je Tesla najavio cijepanje dionice nakon 28. kolovoza, njihova vrijednost narasla je 45 posto.

Vrijednost dionica Tesla Motorsa ne prestaje rasti. Krajem prošlog tjedna prvi put u povijesti tog američkog proizvođača električnih automobila cijena je prešla razinu od 2000 dolara. Naime, u četvrtak je kraj trgovanja dočekala na 2001,83 dolara, 6,6 posto višoj cijeni nego dan ranije.

Prelazak te cjenovne razine znači da nezadrživom rastu Tesline dionice ne ponestaje daha. Dio analitičara smatra kako je tome jedan od razloga i najavljeno cijepanje u omjeru 5:1 što bi dodatno moglo povećati potražnju, posebice kod malih ulagača.

Naime, od 11. kolovoza, kada je Tesla najavio cijepanje dionice koje stupa na snagu 28. kolovoza, njihova vrijednost narasla je 45 posto. Investitori koji su prošloga petka zabilježeni u depozitoriju kao Teslini dioničari dobit će četiri dodatne dionice na svaku koju drže.

Kako piše Reuters, za ovogodišnji skok od 300 posto zaslužna je i procjena tržišta da će kompanija ući u indeks S&P 500 s obzirom da više ne posluje s gubitkom. Skok cijene u četvrtak povećao je tržišnu vrijednost kompanije na 372 milijarde dolara, što je više od ukupne vrijednosti četiri od 11 sastavnica S&P-a 500.

Golemi rast cijene dionice na krilima entuzijazma malih ulagača navela je tog proizvođača električnih automobila na cijepanje vrijednosnice. Naime, Teslina je dionica sada među onima s najvišom cijenom na Wall Streetu, pa bi je cijepanje trebalo učiniti priuštivijom investitorima.

Međutim, s obzirom da američki brokeraji nude malim ulagačima trgovanje s frakcijama dionica, prednosti cijepanja dionica danas nisu toliko očite kao u prošlosti. Tim više uspon cijene nakon najave cijepanja iznenađuje dio tamošnjih financijaša.

Prema podacima Refinitiva, Teslina dionica trenutno se trguje po 148 očekivanih godišnjih zarada, a cijepanje se neće odraziti na to vrednovanje. Ovako visoko vrednovanje i ne čudi s obzirom da je u posljednjih godinu dana Tesla na burzi poskupio 806,5 posto, prema podacima Bloomberga. Investitori sada željno iščekuju 22. rujan, kada će se održati skupština dioničara.

Analitičari Morgan Stanleyja očekuju da će kompanija objaviti da će u svoje automobile ubuduće ugrađivati superiorniji paket baterija od ostalih proizvođača električnih automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close