Cijene dionica na Wall Streetu porasle

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2019. u 08:46
Foto: Reuters

Kineski mediji pišu, pak, da Peking planira poticajne mjere koje bi povećale raspoloživi dohodak.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrile najave poticajnih mjera u njemačkom, kao i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima.

Dow Jones ojačao je 306 bodova ili 1,20 posto, na 25.886 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,44 posto, na 2.888 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 7.895 bodova.

Ulagače je ohrabrilo pisanje njemačkih medija kako je tamošnja vladajuća koalicija spremna suspendirati pravilo o uravnoteženom državnom proračunu i povećati dugove kako bi potaknula rast gospodarstva kojemu prijeti recesija.

Kineski mediji pišu, pak, da Peking planira poticajne mjere koje bi povećale raspoloživi dohodak.

Uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svjetskih gospodarstava uvesti poticajne monetarne i fiskalne mjere kako bi podržale rast.

To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od recesije, koja su posljednjih tjedana ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva. Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, neizvjesnosti u vezi brexita i geopolitičkih tenzija.

„Vijesti o poticajima su odlične, no razina nesigurnosti na tržištima širom svijeta ostaje značajna, a njezin se kraj još ne nazire jasno”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Ulagače najviše zabrinjava trgovinski rat između SAD-a i Kine, koji traje već godinu dana, unatoč povremenim optimističnim porukama s obje strane.

Uz to, ulagači su posljednjih dana oprezni zbog toga što američkom gospodarstvu prijeti rizik od recesije, na što upućuju signali s tržišta obveznica.

Naime, u srijedu su, prvi put nakon 12 godina, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice bili veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krivulje prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

Ipak, jučer su na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, a to se zahvaljuje i solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Sezona objava tih rezultata bliži se kraju. Dosad je oko 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu je njih 73 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su analitičari povećali procjene, pa sada očekuju da su u drugom tromjesečju zarade kompanija bile 2,9 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava izvješća očekivali pad zarada za 0,2 posto.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle, a najviše u industrijskom, tehnološkom i financijskom.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,5 milijardi.

Unatoč rastu u posljednja dva dana, u cijelom protekom tjednu indeksi su zabilježili gubitke, i to treći tjedan zaredom. Tako je Dow Jones skliznuo 1,5 posto, dok je S&P 500 izgubio 1, a Nasdaq indeks 0,8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 7.117 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,31 posto, na 11.562 boda, a pariški CAC 1,22 posto, na 5.300 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close