Cijena dionici Imunološkog zavoda skočila 30-ak posto

Autor: Ana Blašković , 08. travanj 2015. u 11:19
Višegodišnja nebriga dovela je do kraha tvrtke/Duško Jaramaz/PIXSELL

Oprez ulagačima signalizirala je i burza stavivši dionicu u segment promatranja.

Najava da bi Visia Croatica možda već ovaj tjedan dobila zeleno svjetlo države za preuzimanje Imunološkog zavoda, odrazila se na burzu.

Prvi trgovinski dan nakon Uskršnje pauze cijena dionici porasla je oko 27 posto, a oprez ulagačima signalizirala je i burza stavivši dionicu u segment promatranja. Kraj trgovanja dionica je dočekala na razini od 84 kune, 18 kuna više nego dan ranije. Dionica se u posljednjih godinu dana kretala u rasponu od pedeset do stotinjak kuna, a najvišu vrijednost dosegla je 18. ožujka premašivši 113 kuna. Unatoč cjenovnim skokovima pritom se trgovalo s tek nekoliko desetaka ili, u najboljem slučaju stotina, dionica.

 

100mil.

kuna ulaganja u Imunološki zavod traži država u godinu dana

I u posljednjih mjesec dana dionica se kretala u rasponu od 65 do 105 kuna, a u tek tri navrata zabilježen je promet iznad 100.000 kuna. Višegodišnja nebriga države za Imunološki zavod dovela je do gubitka proizvodnih dozvola i kraha tvrtke. Privatizacijom je Imunološki trebao dobiti jakog partnera i injekciju kapitala, no zainteresirane farmaceutske kompanije Pharmas, JGL i Bilthoven Biologicals su odustale, navodno zbog nerealnih uvjeta natječaja. Jedina u igri ostala je Visia Croatica, komanditno društvo bez kapitala.

Osnovana je na temeljima solidarnosti s idejom da građani spase Imunološki, a potporu im je dala Udruga bolničkih liječnika i brojni poznati. Premda je jedan od osnivača Aleksandar Soltysik javno rekao da tijekom dubinskog snimanja nisu dobili detaljni uvid u stanje tvrtke jer im "to nije omogućeno", dosad je deset tisuća građana uplatilo novac. Iz Visije Croatice poručili su da osam milijuna kuna za dionice nije sporno, kao ni 100 milijuna nužnih ulaganja u prvoj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close