Dionice koje su do prije godinu i pol bile veliki hit među investitorima – naglo izgubile na popularnosti

Autor: Tomislav Pili , 10. siječanj 2022. u 14:00
Krajem prošlog tjedna indeks Nasdaq kretao se oko 15.080 bodova/Reuters

Pritisak na vrijednosnice koje su bile donedavni hit nije viđen od 2000.

Prošlotjedni prodajni pritisak na američke burzovne indekse razgolitio je činjenicu da su tehnološke dionice – do prije godinu i pol veliki hit među investitorima – naglo izgubile na popularnosti kako se približava zaoštravanje monetarne politike središnje banke SAD-a.

Prošlu srijedu je zapisnik s prosinačke sjednice Feda pokazao da čelnici središnje banke smatraju da se tržište rada oporavilo, a da inflacija postaje sve veća prijetnja.

Većina kod ‘medvjeda’
Stoga je za očekivati da će Fed prije nego što se očekivalo povećati ključne kamatne stope, nakon što je na sjednici u prosincu ubrzao plan ukidanja programa kupnje obveznica. Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što negativno utječe na tehnološke dionice, koje zbog toga postaju manje privlačne.

Međutim, pritisak na tehnološke dionice nije novost s obzirom na podatak da je gotovo 40 posto sastavnica tehnološkog indeksa Nasdaq izgubilo najmanje 50 posto burzovne kapitalizacije u odnosu na najvišu razinu u posljednjih godinu dana.

1,72

posto dosegao je prinos na 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a

Kako navodi Bloomberg, riječ je o gotovo rekordnom broju dionica iz Nasdaqa koje su toliko potonule, što čak priziva sjećanja na slom dot-com dionica početkom ovog stoljeća.

Kako tvrdi Jason Göpfert, glavni analitičar Sundial Capital Researcha, većina sastavnica američkog tehnološkog dioničkog mjerila nalazi se u “medvjeđem tržištu” što znači da im je cijena pala barem 20 posto u odnosu na rekordnu vrijednost.

“Neovisno radi li se u fundamentima ili makroekonomskim pokazateljima, nesumnjivo je da investitori prvo prodaju, a ostalo pokušavaju shvatiti kasnije”, istaknuo je Göpfert u bilješci klijentima.

Analitičari smatraju da je posebno zabrinjavajuća činjenica što se još od pucanja dot-com balona nije dogodilo da je toliki postotak Nasdaqovih sastavnica toliko izgubio na vrijednosti, a istovremeno je sami indeks blizu rekordne razine. Krajem prošlog tjedna kretao se oko 15.080 bodova.

Dodatni pritisak
Tehnološke dionice našle su se pod dodatnim pritiskom početkom ove godine uslijed rasprodaje na tržištu obveznica što je prinose na 10-godišnju američku državnu obveznicu podiglo na 1,72 posto.

Tehnološke dionice stoga postaju manje privlačne jer se za očekivati da će Fed prije nego što se očekivalo povećati ključne kamatne stope, nakon što je na sjednici u prosincu ubrzao plan ukidanja programa kupnje obveznica. Naime, u okružju viših kamatnih stopa, vrlo visoka vrednovanja tehnoloških dionica teško je opravdati.

Ulagače u tehnološki sektor stoga je prošloga tjedna neugodno iznenadio agresivan stav čelnika Feda o zaoštravanju monetarne politike.

Podsjetimo, Nasdaq je u srijedu potonuo čak 3,3 posto što je njegov najdublji dnevni pad od veljače prošle godine. S druge strane, kako se očekuje povećanje kamata Feda, rastu cijene dionica banaka, kojim odgovara okruženje s višim kamatama.

Komentirajte prvi

New Report

Close