Još jedna dionica napušta Zagrebačku burzu, 11. ove godine

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2019. u 14:57
Foto: Getty Images

Osječka prehrambeno-poljoprivredna kompanija bit će prva u 2019. koja odlazi temeljem odluke dioničara.

Zagrebačku burzu namjerava napustiti Termes grupa kao prva dionica ove godine koja odlazi temeljem odluke dioničara.

Osječka prehrambeno-poljoprivredna kompanija u utorak je opozvala skupštinu dioničara zakazanu za 9. prosinca te sazvala novu za 23. prosinca. Za razliku od prijašnjeg dnevnog reda s opozivom člana Nadzornog odbora Željka Senjića i izbor Željke Šimičić, u novom pozivu dodana je i točka dnevnog reda o povlačenju dionica  s uvrštenja na uređenom tržištu.  U prijedlogu odluke koju potpisuje član Uprave Josip Bičvić stoji kako se Termes obvezuje da od svih dioničara koji glasuju protiv povlačenja otkupi dionice uz pravičnu naknadu. A ona je definirana kao prosječna cijena ostvarena u trgovanju u posljednja tri mjeseca.

Ponderirani prosjek izračunat će burza, a naglasimo kako se cijena između 23. kolovoza i 13. studenog kretala između 35 kuna i 54 kune. Kako u prijedlogu skupštinske odluke nisu navedeni razlozi povlačenja, uputili smo upit Upravi Termesa za pojašnjenje te je li to ideja tvrtke Žito koja drži 85 posto dionica. No, do zaključenja broja odgovor nije pristigao. Podaci koje nam je ustupila Zagrebačka burza pokazuju da će Termes biti prva dionica koja odlazi temeljem skupštinske odluke.

Naime, ove je godine domaća burza postala siromašnija za 10 izdanja. Od toga su četiri dionice – Dalma, Imunološki zavod, Jadran film i Tankerkomerc – isključene zbog neispunjavanja obveza transparentnosti propisanih pravilima Zagrebačke burze. Dvije su kompanije, HUP-Zagreb i Hoteli Makarska, otišle zbog istiskivanja manjinskih dioničara dok je Dubrovačko primorje izvršteno zbog preoblikovanja u društvo s ograničenom odgovornošću.

Questus nekretnine su likvidirane, a Uljanik je povučen na zahtjev stečajne upraviteljice. Inače, posljednjih godina skupštinska odluka dioničara bila je vodeći razlog odlaska kompanija s burze. Kako pokazuje burzovna statistika, od 2008. godine s burze je otišao ukupno 151 izdavatelj. Najveći egzodus zabilježen je 2012. kada je otišla 21 dionica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kud drzava unistava burzu porezima i nametima, a kud se burza ne trudi uvesti nove instrumente za trgovanje (CDS, ETF, shortanje…)

Nista cudno.

Koje Burze? Mislite na ovu zagrebačku igraonicu!?

New Report

Close