‘Burzovni policajac’ istražuje je li Musk govorio istinu

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2018. u 10:30
Ako se dokaže da u trenutku objave nije imao novac, Elonu Musku prijeti optužba za manipulaciju tržištem/REUTERS

Regulatora zanima zašto je objava upućena putem računa na Twitteru te je li točno da je novac osiguran.

Najava prvog čovjeka Tesla Motorsa da će povući dionice kompanije iz burzovnog uvrštenja privukla je i pozornost američkog financijskog regulatora.

Kako pišu američki mediji, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) zatražila je od Tesle očitovanje zašto je Musk to objavio putem osobnog računa na Twitteru, a ne u službenoj obavijesti regulatoru.

Osim toga, SEC zanima je li točna njegova izjava da ima novac za otkup dionica od ostalih dioničara. Podsjetimo, Musk je u utorak objavio kako razmatra delistiranje Tesle po 420 dolara za dionicu te da je novac osiguran. Kraj trgovanja u utorak Teslina je dionica dočekala na 11 posto višoj cijeni, no u srijedu je pala oko 2,5 posto na 370,34 dolara. Pitanje novca za otkup trenutno zaokuplja američku financijsku zajednicu.

Više pravnih stručnjaka izjavilo je Reutersu kako će se Elon Musk naći u ozbiljnom problemu s američkim pravosuđem zbog manipulacije tržištem ako se dokaže da u trenutku objave na Twitteru novac nije imao.

"Rečenica 'novac je osiguran' je opasna jer je činjenična izjava", pojašnjava Eric Gordon, profesor na Ross Business School sveučilišta u Michiganu. Iako komuniciranje s investitorima putem Twittera nije uobičajeno, SEC takvu praksu dopušta kao dodatan kanal komunikacije.

No, platforma putem koje će se objavljivati poruke mora biti unaprijed poznata. Tesla ima četiri dana da odgovori na upit regulatora, navodi Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close