Burze počele sumnjati da je povećanje kamata došlo u krivi trenutak

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2022. u 22:00
Predsjednika Feda Jerome Powell je poručio da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata/Reuters

Nakon američkog Feda, i Banka Engleske dodatno povećala kamatnu stopu.

Nakon američke središnje banke u srijedu, u četvrtak se za već treće po redu povećanje kamatnih stopa odlučila i Banka Engleske.

Kako prenosi CNBC, britanska središnja banka povisila je ključnu kamatnu stopu za dodatnih 0,25 posto, pa sada ona iznosi 0,75 posto. Osam članova bančina Odbora za monetarnu politiku glasovalo je za tu odluku dok je jedan bio protiv.

Međutim, iz Banke Engleske uputili su poruku koja se može iščitati kao najava usporavanja daljnjeg povećanja kamatnih stopa s obzirom da će ruski napad na Ukrajinu rezultirati višom inflacijom u dužem razdoblju nego što se očekivalo.

Problem za uvoznike energije
“Globalni inflatorni pritisci značajno će ojačati u idućim mjesecima dok će rast u gospodarstvima koja su neto uvoznici energije, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, vjerojatno usporiti”, stoji u priopćenju Banke Engleske.

Ta institucija očekuje da stopa inflacije u Velikoj Britaniji u drugom tromjesečju iznositi oko 8 posto. Reakcija europskih burzi na odluku BoE i ranije Feda nije bila odveć pozitivna. Londonski FTSE indeks bio je oko 14 sati u plusu 0,5 posto, na 7328 bodova, ali je frankfurtski DAX pao 1,1 posto, na 14.280 bodova, a pariški CAC nešto blažih 0,3 posto, na 6566 bodova.

0,75

posto sada iznosi ključna kamatna stopa Banke Engleske

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su u srijedu ključnu kamatnu stopu po prvi puta od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, procjenjuju da bi ta kamata na kraju godine mogla iznositi između 1,75 i 2 posto.

I dok je povećanje kamate za četvrtinu postotnog boda u skladu s očekivanjima analitičara, procjene rasta kamate do kraja godine veće su nego što su mnogi očekivali. Zbog toga su odmah nakon poruka Feda Dow Jones i S&P 500 indeks zaronili u negativno područje. No, oporavili su se nakon konferencije za medije predsjednika Feda Jeromea Powella.

Powell je poručio da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata i održi sadašnji snažan trend rasta zapošljavanja i plaća. Kazao je i da se Fed mora fokusirati na to da ograniči utjecaj rasta cijena na kućanstva.

Izazivanje recesije?
Unatoč smanjenju procjena rasta gospodarstva i većim nego što se očekivalo procjenama povećanja kamata do kraja godine, Wall Street je porastao jer su, kako kaže strateg u tvrtki The Leuthold Group Jim Paulsen, ulagači odahnuli, s obzirom da je Fed pokazao da će poduzeti sve što treba kako bi suzbio inflaciju.

“To što Fed konačno djeluje protiv inflacije ponešto je umirilo investitore jer bi to trebalo pomoći gospodarstvu koje se bori s visokom inflacijom”, kaže Paulsen.

No, ima i onih koji se plaše da bi projicirano agresivno povećanje kamata, praktično na svakoj sjednici Feda u ovoj godini, moglo izazvati pad gospodarstva.

“Ovo izgleda kao da Fed namjerava izazvati recesiju kako bi suzbio problem inflacije i to je kratkovidno, kao što su lani bile i poruke Feda da će visoka inflacija biti samo privremena”, kaže Scott Ladner, direktor u tvrtki Horizon Investments.

Komentirajte prvi

New Report

Close