Burze ignoriraju utjecaj koronavirusa

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2020. u 22:00
S&P 500 indeks dosegnuo je 3386 bodova, a Nasdaq 9817 bodova/ REUTERS

S obzirom na veličinu kineskog gospodarstva, postoji potencijal da negativni efekti ne budu zanemarivi.

Nakon što su američki burzovni indeksi S&P 500 i Nasdaq u srijedu dosegnuli nove rekordne razine, domaći i inozemni analitičari upozoravaju kako investitori možda podcjenjuju efekte epidemije koronavirusa u Kini.

S&P 500 dosegnuo je 3386 bodova, a Nasdaq 9817 bodova, a novi rekordi rezultat su nade ulagača da bi se širenje koronavirusa moglo uskoro zaustaviti, nakon što su podaci objavljeni u utorak pokazali da rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od virusa usporava.

Analitičar Erste banke Anto Augustinović ističe kako je epidemija koronavirusa zasigurno bila jedan od najvažnijih pokretača tržišta u posljednje vrijeme, te su investitori u velikoj mjeri donosili odluke ovisno o razvoju situacije u Kini i globalnog prelijevanja epidemije.

“Međutim, istovremeno se odvijala i sezona objava poslovnih rezultata kompanija za posljednji prošlogodišnji kvartal, koji su većinom bili bolji od očekivanja, što je zajedno, s uglavnom solidnim makroekonomskim podacima, vrlo vjerojatno bila osnova da ipak prevagnu pozitivna kretanja. Treba imati na umu da spomenuti rezultati još uvijek ne odražavaju efekte epidemije koronavirusa, te se njen utjecaj na ekonomsku dinamiku i zarade kompanija tek treba odraziti u rezultatima za prvi kvartal i nadolazećem razdoblju.

Razmjere tog utjecaja je u ovom trenutku teško predvidjeti, ali s obzirom na veličinu kineskog gospodarstva i njegovog značaja za globalni rast, postoji potencijal da negativni efekti ne budu zanemarivi”, smatra Augustinović. Na sličnom tragu razmišljaju i analitičari Goldman Sachsa.

Kako prenosi CNBC, iz te su banke upozorili na mogućnost korekcije na dioničkim tržištima. “Vjerujemo da je veći rizik što je utjecaj koronavirusa na zarade dosta podcijenjen u sadašnjim cijenama dionica, što sugerira visok rizik od korekcije”, ističe u bilješci analitičar Peter Oppenheimer. On smatra kako rizik od korekcije ipak ne znači pad u “medvjeđe tržište”, odnosno pad cijena dionica viši od 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close