Do sada neviđena praksa: Poznata burza odvraća dioničare od prodaja

Autor: Ana Blašković , 28. studeni 2023. u 14:12
Dioničar s pet ili više posto dionica mora podnijeti javnu prijavu prije prodaje, no te se prijave - odbacuju/Reuters

Želi se spriječiti vlasnike dionica da svojim potezima uspore rast.

Pekinška burza de facto je implementirala novu politiku koja sprječava glavne dioničare kompanija uvrštenih na njezinu burzu da prodaju dionice zbog straha da bi snažnije prodaje mogle uspore dugo željeni rast, doznaje Reuters.

Burza, pokrenuta prije dvije godine, osnovana je kako bi se olakšalo financiranje inovativnih malih tvrtki, nazvanih ‘mali divovi’, ali je propala zbog nedostatka interesa ulagača.

Tržišni referentni indeks 50 porastao je 46 posto ovog mjeseca zahvaljujući nedavnim mjerama vlasti. To uključuje smanjenje potrebnog iznosa sredstava koje investitor mora imati na svom investicijskom računu, poboljšanje mehanizama trgovanja i poticanje zajedničkih fondova da sudjeluju na tržištu.

’Glavni dioničar’ je onaj s udjelom od 5 posto ili više te mora podnijeti javnu prijavu relevantnoj burzi prije prodaje dionica, u skladu s pravilima za kineske burze. Pekinška burza odbacuje te podneske, rekli su anonimni izvori Reutersu. Koliko će ta mjera ostati na snazi nije poznato.

Pekinška burza i Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. U ponedjeljka je ta burza izjavila da pomno prati trgovanje kako bi osigurala normalan funkcioniranje tržišta.

Takozvano ‘vođenje kroz prozo’, u kojem se upute daju usmeno bez pisanih dokumenata, ima za cilj zaštititi navalu dioničara na prodaju, rekli su izvori. Bez tih smjernica skok cijene dionice mogao bi potaknuti institucionalne dioničare da smanje svoje udjele što bi moglo ponovno srušiti indeks, prenosi Reuters.

Na burzi u Pekingu trenutačno kotiraju 232 tvrtke s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 366 milijardi juana (50 milijardi dolara).

Usporedbe radi, na burzi u Šangaju uvršteno je 2256 tvrtki ukupne vrijednosti 47 trilijuna juana, dok gotovo 3000 tvrtki kotiranih u Shenzhenu ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 31,9 trilijuna juana. Šangajski kompozitni indeks porastao je za 0,4 posto ovog mjeseca, dok je Shenzhen kompozitni indeks istodobno izgubio na vrijednosti 0,8 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close