Breme jamstava dovelo do katastrofe Agrokorovih tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2017. u 14:43
Ledo pao 83%, Jamnica na desetini svibanjske cijene/ Željko Lukunić/PIXSELL

Analitičara Davora Špoljara ne iznenađuju ovakvi minusi s obzirom na jamstva dana matičnom koncernu.

Dospjela jamstva teška gotovo 20 milijardi kuna dovela su u petak do katastrofe Agrokorovih kompanija na burzi.

Nakon šest mjeseci koliko je trajala obustava trgovanja temeljem naloga Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak se opet moglo trgovati dionicama Leda, Jamnice, Belja, Vupika, Zvijezde, Tiska, PIK-Vinkovci i Žitnjaka.

 

603 kn

iznosila je cijena dionice Leda nakon strmoglavog pada

Brutalni minusi
No, otvaranje trgovanja pratilo je i upozorenje iz tih kompanija kako su dospjela jamstva koje su te kompanije dale za Agrokorove kredite u slučaju da ih matična kompanija neće moći servisirati. Kako se ta situacija dogodila, na skupinu Agrokorovih burzovnih perjanica pao je teret otplate 19,8 milijardi kuna. Kao što se i očekivalo, ulagači su prvo pohitali trgovati dionicama koje su i prije obustave bile u najvećem fokusu – Leda i Jamnice te Zvijezde, Vupika i Belja. Ledo – do kraja dana najlikvidnija dionica sa 6,8 milijuna kuna prometa – potonuo je 83 posto na 603,07 kuna. Inače, najniža postignuta cijena iznosila je 505,5 kuna. Jamnica je srezana na tek desetinu vrijednosti s početka svibnja spustivši se do 5999 kuna. Zvijezda se stropoštala 81 posto na 380 kuna, ali uz minimalni promet od 1500 kuna. U odnosu na te tri dionice, Belje i Vupik još su i dobro prošli. Belje je oslabilo 69 posto na 2,47 kuna, a Vupik 56 posto na osam kuna.  

Pozicija malih dioničara
Analitičara Erste banke Davora Špoljara ne iznenađuju ovakvi minusi u trgovanju s obzirom na to da jamstva predstavljaju veliki uteg za manjinske dioničare. "Tretman tih garancija u procesu restrukturiranja između ostalog će odrediti i konačnu poziciju manjinskih dioničara", ocjenjuje Špoljar. 

 

56 posto

pao je Vupik, što je bio najmanji minus Agrokorovih tvrtki

Upitan što jamstva znače za financijsku poziciju Agrokorovih kompanija, Hrvoje Japunčić, analitičar Decentia Advisoryja, kaže kako su u načelu, uzimajući u obzir jamstva kompanija u odnosu na maticu, obveze tih kompanija veće od kapitala.  "Iako su donošenjem lex Agrokora jamstva 'dospjela', namirenje obveza iz jamstva se također slijedom zakona ne provodi", pojašnjava on. U ovom trenutku, veli, ne postoje objektivne okolnosti za bilo kakva iskazivanja vrijednosti kompanija, dok se ne vide jasnije konture kako će ići proces restrukturiranja samog koncerna. Nedavno je predstavljena ideja o opstanku grupe i pretpostavljam da će se na tom tragu ići i nagodba. No to teoretski ne isključuje mogućnost i pojedinačne prodaje članice grupe", istaknuo je Japunčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close