Bonusi bankara ove godine padaju oko 10 posto

Autor: Poslovni.hr/H , 16. listopad 2015. u 09:36
Foto: Thinkstock

Poslovni rezultati većine najvećih američkih banaka u trećem tromjesečju ukazuju na pad prihoda od trgovanja na tržištima dionica, valuta i roba jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u.

Bankari i trgovci na Wall Streetu ove bi godine mogli dobiti oko 10 posto manje bonuse nego lani jer su prihodi banaka od trgovanja u trećem tromjesečju pali, a ni početak četvrtog kvartala nije impresivan.

Poslovni rezultati većine najvećih američkih banaka u trećem tromjesečju ukazuju na pad prihoda od trgovanja na tržištima dionica, valuta i roba jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u, pada cijena sirovina i usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Goldman Sachs poručio je u četvrtak kako će za treće tromjesečje za kompenzacije trgovcima i bankarima rezervirati oko 16 posto manje novca nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi od trgovanja te investicijske banke pali su, naime, u protekom kvartalu za 16 posto.

I većina drugih banaka smanjila je iznose za bonuse. Početkom tjedna JPMorgan objavio je da je taj iznos za protekli kvartal smanjio za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Doduše, prvo ovogodišnje tromjesečje bilo je bolje nego lani, pa su banke rezervirale više novca za nagrade, no već su u drugom kvartalu prihodi od trgovanja stagnirali.

Koliko će se izdvojiti za bonuse u četvrtom tromjesečju ove godine ovist će o rezultatima u idućih par mjeseci,. No trgovanje je, kažu analitičari, zasad prigušeno, što nije dobar znak za bankare.

"Bonusi na Wall Streetu mogli bi ove godine pasti za 10 posto, a najviše će biti pogođeni trgovci", kaže Alan Johnson, direktor konzultantske kompanije Johnson Associates.

Pad obujma trgovanja šteti bankama, kao i rekordno niske kamatne stope, što umanjuje prihode od kreditiranja. Uz to, banke imaju povećane troškove zbog prilagodbe novim pravilima uvedenima nakon financijske krize 2009. godine.

"Banke počinju restrukturirati strategiju plaća jer u pet, šest godina nakon krize imaju posebne troškove", kaže Johnson.

Ističe, međutim, kako neće sve banke smanjiti bonuse u istoj mjeri, a smanjenje bonusa može se drastično razlikovati i među zaposlenicima u istoj banci. Puno će toga, kaže Johnson, ovisiti o situaciji na tržištima u posljednja dva mjeseca ove godine.

I dok će većina trgovaca i bankara, kako sada stvari stoje, ove godine dobiti manje bonuse, investicijski bankari 'trljaju ruke' u očekivanju većih nagrada. Naime, prema podacima Reutersa, vrijednost spajanja i preuzimanja dosegnula je u prva tri kvartala ove godine 1.020 milijardi dolara, što je 11 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pritom je Goldman Sachs na vodećem mjestu s ukupno 299 akvizicijskih poslova do kraja rujna, čime je zaradio 2,6 milijardi dolara za savjetničke naknade.

Komentirajte prvi

New Report

Close