Bikovsko tržište u Americi na pragu najvećeg rasta u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Indeks S&P 500 pred rušenjem rekorda starog dva desetljeća.

Dioničko tržište u SAD-u na pragu je još jednog rekorda koji će donijeti do sada najduže razdoblje rasta cijena dionica u povijesti. Kako stoji u analizi Bank of America koju prenosi Financial Times, indeks S&P 500 trebao bi porasti još približno 5 posto da bi postigao najveći rast vrijednosti ikada, a bez da je zagazio u “medvjeđe tržište”, odnosno oslabio najmanje 20 posto.

Dosadašnji rekord datira još s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme internetskog “dot.com” balona. Tada je S&P 500 ostvario rast od 417 posto tijekom razdoblja “bikovskog tržišta” koje je trajalo 9,5 godina. Sadašnja vladavina “bikova” traje još duže, 10 godina i 10 mjeseci, a ukupni porast vrijednosti vrlo je blizu tog rekorda, starog više od dva desetljeća.

U vrijeme 'dot.coma'

Prema izračunima, S&P 500 bi trebao dosegnuti vrijednost od 3498 bodova da bi sadašnje razdoblje “bikovskog tržišta” – osim što je već najduže – bilo i najveće u povijesti.

U utorak, na početku trgovanja na Wall Streetu, vrijednost indeksa kretala se oko 3320 bodova. Američko tržište dionica u posljednje je vrijeme na rekordnim razinama nakon što su investitori pohitali u kupovinu ohrabreni slabljenjem američko-kineskih trgovinskih tenzija te labavijom monetarnom politikom središnje banke. “Ovaj uspon gotovo u cijelosti je pokretan naznakom Feda da je ljestvica za buduće podizanje kamatnih stopa vrlo visoko postavljena”, komentirala je Kristina Hooper, globalna analitičarka u investicijskoj tvrtki Invesco.

Previsoka vrednovanja

No, trenutni uspon američkih burzovnih indeksa izazvao je zabrinutost da su vrednovanja tamošnjih kompanija opet postala prenapregnuta.

Kako ističu u Bank of America, omjer cijene i zarade za S&P 500 dosegao je vrijednost od 18,4, najviše od 2002. godine. Stoga su oči investitora usmjerene u financijska izvješća za četvrto tromjesečje čija objava upravo traje.

Ako kvartalna financijska izvješća pokažu da američke kompanije nisu uspjele ostvariti zadovoljavajući rast profitabilnosti, dionice bi se mogle naći u nezgodnoj poziciji, izjavio je Andrew Lapthorne, direktor istraživanja dioničkog tržišta u francuskoj banci Société Générale.

Komentirajte prvi

New Report

Close