‘Bikovi’ na američkoj burzi bez znakova posustajanja

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2018. u 00:34
Indeks S&P 500 u utorak je tijekom trgovanja dosegnuo novu rekordnu razinu od 2873,23 boda/REUTERS

Već dulje vrijeme ekonomski podaci idu u prilog dioničkog tržišta, no ušli smo u kasni dio ekonomskog ciklusa.

Američko tržište dionica ovoga tjedna slaže rekorde jedan za drugim. Nakon što je u utorak S&P 500 indeks tijekom trgovanja dosegao novu do sada nezabilježenu vrijednost od 2873,23 boda, u srijedu je službeno započelo najduže razdoblje rasta cijena američkih dionica čime je oboren prijašnji rekord između listopada 1990. i ožujka 2000. godine. To je "bikovsko razdoblje" trajalo 3452 dana.

Treći najbolji rezultat 
Međutim, iako je najduža, trenutna vladavina "bikova" nije i najlukrativnija za investitore. Od ožujka 2009. godine do današnjih dana S&P 500 indeks skočio je 321 posto što je treći najbolji rezultat svih vremena. Za obaranje drugog najboljeg rasta ostvarenog od lipnja 1932. do ožujka 1937. treba mu relativno malih četiri posto. No, za dolazak na vrh indeks će se morati mnogo više "pomučiti" jer se 417 posto ostvarenih između jeseni 1990. i proljeća 2000. godine iz današnje perpektive čini neuhvatljivim.

Do kraja trgovinskog utorka vrijednost S&P-a 500 ponešto se spustila na 2862 boda, po objavi vijesti da je odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen, priznao da je kršio propise o financiranju u izbornoj kampanji u ukupno osam točaka optužbe te kazao da je poduzeo isplate kako bi utjecao na predsjedničke izbore u 2016. u korist "kandidata za savezni ured".

No, tu nije kraj pravnim glavoboljama za američkog predsjednika – sud u Alexandriji, blizu Washingtona proglasio je Paula Manaforta, bivšeg direktora Trumpove kampanje, krivim za bankarsku i poreznu pronevjeru. Trumpovi problemi odrazili su se negativno i u srijedu na Wall Street, blago zacrvenjevši dioničke indekse.

Trumpova agenda
"Tržištu dionica sviđa se Trumpova agenda. A što god ugrožava Trumpovu agendu nije dobro za tržišta dionica", kaže Stephen Massoca, potpredsjednik investicijskog društva Wedbush Securites iz San Francisca. Što se tiče mogućnosti daljnjeg rasta, fond menadžerica N3 Capital Partnersa Maja Bešević Vlajo ističe kako već dulje vrijeme sve ide u prilog rastu dioničkog tržišta u SAD-u, poput inflacije i rasta gospodarstva. 

 

Bešević

Pozitivni impulsi za tržište dolaze u obliku značajne količine novca koji tek treba investirati.

"Međutim, moramo imati na umu da smo u kasnom dijelu ekonomskog ciklusa. Taj kasni dio može potrajati i dvije godine. Pozitivni impulsi za tržište dolaze u obliku porezne reforme i značajne količine novca koji se tek treba investirati. Izgledno je da će monetarna politika u jednom trenutku tog kasnog ciklusa malo jače stati na kočnicu u vidu dizanja kamatnih stopa", ocjenjuje Bešević Vlajo.  

Komentirajte prvi

New Report

Close