Banke preusmjeruju kineske IPO-e iz SAD-a u Hong Kong

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2021. u 22:00
U prvoj polovici godine na burzu u New Yorku izašlo je 34 kineskih kompanija/REUTERS

Zbog pravila o računalnoj sigurnosti financijaši smatraju da je sigurnije tehnološke kompanije uvrstiti u azijskom financijskom središtu.

Globalne investicijske banke ubrzano preusmjeruju početne ponude dionica (IPO) kineskih kompanija iz SAD-a prema Hong Kongu uslijed novih pravila kineske vlade o računalnoj sigurnosti, navodi Financial Times.

Podaci Dealogica pokazuju da je oko 20 kineskih kompanija najavilo planove uvrštenja dionica na Njujorškoj burzi tijekom ove godine, čime bi prikupile 1,4 milijarde dolara. No, to je bilo prije nego što je kineska vlada pokrenula istragu o poslovanju kompanije Didi Chuxing, poznatije i kao “kineski Uber”.

Istraga o mogućem kršenju pravila o zaštiti osobnih podataka pokrenuta je nekoliko dana nakon što je Didi uvrstio dionice u New Yorku prikupivši 4,4 milijarde dolara. Vijest o istrazi kineskih regulatora srušila je vrijednosti Didijevih dionica za petinu.

Intervencija vlade u Pekingu najavljene kineske IPO-e u SAD-u dovela je u znak pitanja, što ne ide na ruku velikim bankama s Wall Streeta. Savjetovanje kineskih kompanija u IPO-u vrlo je profitabilan posao, pa su banke poput Goldman Sachsa i Morgan Stanleyja u prvom polugodištu od toga uprihodile 460 milijuna dolara.

U prvoj polovici ove godine 34 kineskih kompanija prikupilo je 12,4 milijarde dolara u IPO-ima u New Yorku, što su rekordne veličine, kako po prikupljenom kapitalu, tako i po broju novouvrštenih kompanija.

Hong Kong se smatra dobrom alternativom, smatraju američki bankari i pravnici, zbog nadzora kineskih regulatora nad azijskim financijskim središtem.

Bankari s Wall Streeta otkrivaju da su kompanije s velikom komponentom osobnih podataka u svom poslovanju prve u redu za odlazak u Hong Kong. “Ako nemate podatkovnu komponentu, tada pričekajte da se situacija smiri”, kaže jedan bankar.

Inače, kineske kompanije duže vrijeme favoriziraju izlazak na američke burze zbog dubljeg i likvidnijeg tržišta i jednostavnijeg procesa uvrštenja nego u Hong Kongu.

Komentirajte prvi

New Report

Close