Azijske burze traže razlog za snažniji rast

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2022. u 22:00
Nikkei indeks oslabio je 0,7 posto/Reuters

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jučer u plusu 0,4 posto.

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno jer nema baš puno razloga za ulaganje u rizičnije investicije. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,4 posto, nakon dva dana osjetnog pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju skliznule oko 0,3 posto, U Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Najviše je jučer porastao australski burzovni indeks, što se zahvaljuje rastu cijena dionica rudarskih kompanija, nakon pada prethodnih dana. S druge strane, japanski Nikkei indeks i dalje je pod pritiskom, nakon što su u utorak čelnici središnje japanske banke odlučili olabaviti kontrolu nad prinosima na obveznice.

To je prvi korak prema normalizaciji monetarne politike, nakon što se godinama vodila izuzetno poticajna politika kako bi se podržalo gospodarstvo.

Kineske su burze, pak, i dalje pod pritiskom zbog rasta broja oboljelih od Covida-19, nakon što su vlasti olabavile restriktivne mjere. Analitičari kažu da bi popuštanje tih mjera trebalo potaknuti rast uspavanog gospodarstva, no u idućih nekoliko mjeseci slijede veliki izazovi jer se očekuje snažan rast broja zaraženih covidom.

Ulagače je jučer ponešto ohrabrio rast terminskog S&P 500 indeksa na Wall Streetu od 0,5 posto. A u utorak su na najvećoj svjetskoj burzi indeksi blago porasli, nakon četiri dana pada. Dow Jones ojačao je 0,3 posto, dok je S&P 500 porastao 0,1, a Nasdaq indeks 0,01 posto.

Wall Street je pod pritiskom od prošle srijede, kada je Fed poručio da bi kamate mogle biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da bi se na tim razinama mogle zadržati dulje nego što se očekivalo.

Ulagači su se nadali da će američka središnja banka zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u posljednjih mjeseci ublažiti retoriku o inflaciji i kamatama, no to se nije dogodilo. Kako će Fed nastaviti povećavati kamate, ulagači se plaše da će gospodarstvo uroniti u recesiju, stoga se trguje oprezno. S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close