Appleu okrenuo leđa vjerni dioničar i srušio cijenu

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2016. u 22:01
Po objavi vijesti o izlasku Icahna, dionica je pala 3,5 posto/REUTERS

Iako i dalje smatra da je Apple ‘sjajna kompanija’, Icahn predviđa probleme s prodajom u Kini.

Izreku da nevolja nikada ne dolazi sama prošloga su tjedna osjetili i vlasnici Appleovih dionica. Nakon što je u srijedu dionicu za osam posto potopilo kvartalno izvješće koje je pokazalo prvi pad prihoda tehnološkog diva nakon 13 godina, dan kasnije svoj obol daljnjem padu dao je čuveni investitor i milijarder Carl Icahn javnom objavom kako više ne drži ni jednu dionicu Applea.

 

10posto

gubi na vrijednosti tijekom ove godine dionica Applea

O značaju te vijesti koju je objavila poslovna televizijska mreža CNBC dovoljno govori podatak da je Icahn bio jedan od najznačajnijih pojedinačnih dioničara Applea. Prema podacima Bloomberga, držao je 45,8 milijuna dionica vrijednih 4,4 milijardi dolara pri sadašnjim cijenama. Po objavi vijesti o izlasku Icahna iz dioničarske strukture dionica je pala 3,5 posto, a pad od oko jedan posto nastavljen je i u petak. Dionica trenutno vrijedi  93,7 dolara i tijekom ove godine u minusu je više od 10 posto.

Za usporedbu, indeks Dow Jones u čijem je sastavu i Apple bilježi dobitak od 1,7 posto. Iskusni financijaš izjavio je kako i dalje vjeruje da je Apple "sjajna kompanija", ali smatra da će se na kineskom tržištu, drugom najznačajnijem, suočiti s velikim problemima u prodaji. Na taj je način završena i velika ljubav između Icahna i Applea. Podsjetimo, donedavno  taj investitor nije propuštao priliku da nahvali Apple i njegovog prvog čovjeka Tima Cooka kojeg je smatrao "idealnim izvršnim direktorom".

Prošle je godine izjavio i kako je Apple ona vrsta kompanija koja se događa jednom u 50 godina. Američki mediji podsjećaju i na njegovu izjavu kako se osjeća tako sigurno u Appleovoj dionici da kupuje pri svakom padu njezine cijene. Vjerovao je da tržište uporno podcjenjuje tu dionicu jer se radi o najvećoj kompaniji na svijetu, a fond-menadžeri više biraju dionice manjih kompanija kako bi pobijedili tržište. No, Icahn je posljednjih dana postao posebno pesimističan. U četvrtak je izjavio da je "iznimno oprezan" u vezi američke burze jer Fed niskim kamatama stvara golemi balon. 

Komentirajte prvi

New Report

Close