Angažiranje profesionalnog posrednika vodi ka konačnom uspjehu transakcije nekretninama

Autor: PD VL native tim , 20. veljača 2024. u 22:00
Angažiranje profesionalnog posrednika vodi ka konačnom uspjehu transakcije nekretninama /Shutterstock

Suradnja s agencijama za posredovanje u prometu nekretnina klijentima nudi mnoštvo prednosti poput značajne uštede vremena i resursa, pristupa najboljim ponudama na tržištu, smanjenja stresa te, najvažnije, rizika povezanih s neovisnom kupnjom ili prodajom.

U dinamičnom i kompleksnom svijetu prometa nekretninama, uloga agencija za posredovanje u prometu nekretnina nezaobilazna je.

Njihovo iskustvo i stručnost mogu uvelike olakšati složeni proces kupnje i prodaje u kojem je uloga agencije ta da klijentu nudi detaljno razumijevanje tržišta, olakšava pregovore između kupaca i prodavača te – ono što je možda i najvažnije – pruža cjelovitu stručnu i konzultativnu podršku tijekom cijelog procesa.

Angažiranje profesionalnog posrednika vodi ka konačnom uspjehu transakcije nekretninama, a važnost profesionalne podrške nije samo u ulozi medijatora u pregovorima, već i u stručnosti i poštivanju etičkih praksi.

“Pratimo potrebe naših klijenata i iz brojnih razgovora s prodavateljima nekretnina izdvojili smo najvažnije elemente zbog kojih se naši klijenti odlučuju na prodaju nekretnine uz našu uslugu posredovanja”, rekli su nam iz EOS-a.

4087

agenata upisano je imenik agenata, a u Registar posrednika 2721 posrednik

Procjena i realna cijena

“Govoreći o najvažnijim elementima, prodavatelji i kupci ističu važnost pravnog praćenja cijelog procesa prodaje, a posebno u dijelu pomoći oko rješavanja pravnih pitanja npr. ugovora nakon dogovorene prodaje, tabularne izjave i sl. Dodatno je klijentima važna dobra procjena i tržišno pozicioniranje realne tražene cijene budući da se često oglašene cijene i javno dostupne informacije razlikuju od onoga što su kupci stvarno spremni i ponuditi. I, naravno, pronalaženje kupca za nekretnine.

Sam obilazak i razgledavanje nekretnine iziskuje dosta vremena jer svaki kupac želi osobno vidjeti nekretninu koju kupuje, ponekad i više puta, a tu je uloga agencije ključna jer neki prodavatelji odlučuju prepustiti u potpunosti agencijama i ovaj dio”, dodali su iz EOS-a.

No kako provjeriti je li neki posrednik ili agent ovlašten za obavljanje usluga posredovanja? Na temelju Zakona o posredovanju u prometu nekretnina, Hrvatska gospodarska komora vodi Imenik agenata i posrednika u prometu nekretnina kojima je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo rješenje o upisu u Imenik agenata odnosno posrednika.

“U imenik agenata upisano je 4087 agenata, od toga je 2572 zaposleno kod posrednika. U Registar posrednika upisan je 2721 posrednik kojima je nadležno ministarstvo izdalo rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje posredovanja u prometu nekretnina, a godišnje ih prosječno oko 960 ispunjava zakonske uvjete za obavljanje djelatnosti posredovanja”, doznajemo iz HGK, samostalne savjetnice u Sektoru trgovine. Iako su brojke već sada zanimljive, činjenica je da je od početka Covid-19 pandemije interes za licenciranje u znatnom porastu.

“Stručni ispit za agenta za posredovanje u prometu nekretninama održava se prosječno svakih 40 dana i pristupi mu prosječno oko 100 kandidata.

U rujnu 2023. godine Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore, uz suglasnost ministarstva nadležnog za gospodarstvo donio je novi Pravilnik o stručnom ispitu za agenta posredovanja u prometu nekretnina, a izmjene koje smo uveli doprinijet će podizanju razine znanja, kompetencija i stručnosti agenata, unaprjeđenju struke i krajnje zaštite potrošača na tržištu, ali i zaštite struke i djelatnosti u poslovanju nekretninama”, dodaju iz HGK.

Interes za licenciranje u porastu

Stručni ispit za agenta za posredovanje u prometu nekretninama održava se prosječno svakih 40 dana i pristupi mu prosječno oko 100 kandidata.

Ukorak s trendovima

Premda se na domaćoj sceni još uvijek prilično prakticira direktni kontakt između kupca i prodavatelja, suradnja s agencijama za posredovanje u prometu nekretnina klijentima nudi mnoštvo prednosti poput značajne uštede vremena i resursa, pristupa najboljim ponudama na tržištu, smanjenja stresa i rizika povezanih s neovisnom kupnjom ili prodajom. Razumijevanje dinamike tržišta temelj je na kojem se grade sve uspješne transakcije, pa je bogato stručno znanje o tržišnim trendovima neprocjenjivo u vođenju klijenata putem informiranih odluka.

Kao i svaka druga industrija, posredovanje u prometu nekretnina razvija se s novim trendovima i tehnologijama, a ostati u korak s trendovima koje ubrzano donosi digitalizacija ključno je za agencije za posredovanje u prometu nekretnina kako bi ponudile vrhunske i učinkovite usluge svojim klijentima.

“Sam proces prodaje nekretnina uključuje i kvalitetnu promociju te povezivanje kupca i prodavatelja. Upravo u tom dijelu klijentima možemo dati podršku na teritoriju cijele Hrvatske jer imamo vlastitu web stranicu www.eos-nekretnine.hr koja uključuje i promociju putem virtualnih ogleda. Nekretnine oglašavamo putem različitih medija, uključujući digitalne i tiskane platforme.

Zaključno, posredovanje u prometu nekretninama uključuje brojna stručna znanja i sve više klijenata odlučuje se angažirati profesionalnu agenciju kako bi uštedjeli na vremenu i prodali svoju nekretninu uz efikasnu podršku i vođenje.

Pri odluci o suradnji s agencijom treba imati na umu da agenti za posredovanje imaju stručna znanja potrebna za uspješan proces kupoprodaje i time donose dodatnu kvalitetu usluge svojim klijentima.”, dodali su iz EOS-a te ističu kako su njihovi agenti iskusni i specijalizirani za posredovanje u prodaji nekretnina koje zahtijevaju poseban pristup, kao što su nekretnine višeg cjenovnog ranga, poslovne nekretnine i nekretnine koje imaju specifična pravna obilježja.

* Sadržaj omogućio EOS Matrix

Komentirajte prvi

New Report

Close