Američke dionice polako ostaju bez glavnog goriva – poslovnih rezultata

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2022. u 22:00
Tijekom trećeg tromjesečja S&P 500 je porastao 14 posto/Reuters

Analitičari s Wall Streeta sve više dvoje koliko je rast profitabilnosti održiv.

Bolji poslovni rezultati američkih kompanija od ranijih očekivanja pogone trenutni uspon dionica, no analitičari dvoje koliko je toga “goriva” još preostalo.

Nakon što je glavnina sastavnica dioničkog indeksa S&P 500 objavila rezultate za drugo tromjesečje, očekuje se da su zarade kompanija porasle 9,7 posto u odnosu na godinu ranije. To je značajno više od 5,6 posto koliko su iznosile prijašnje procjene od 1. srpnja, prema podacima Refinitiva.

Teško prema gore
Porast profitabilnosti podržava trenutno jačanje cijena dionica. Nakon brutalnog prvog polugodišta u kojem je S&P 500 izgubio gotovo 21 posto – što je najveći pad od 1970. godine – tijekom trećeg tromjesečja to je mjerilo poraslo 14 posto.

Međutim, dio analitičara s Wall Streeta smatra kako pozitivan utjecaj poslovnih rezultata neće potrajati, s obzirom da se kompanije suočavaju s nizom izazova, uključujući snažan rast inflacije te promijenjene potrošačke navike. Zbog toga će dionice teško zadržati ostvarene dobitke ili nastaviti rasti, smatra ta skupina financijaša.

Paul Nolte, fond menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management, smatra kako postoji rizik silaznog trenda zarada kompanija u narednom razdoblju te njihove sposobnosti da rastuće troškove prebace na krajnje kupce.

9,7

posto porasle se zarade sastavnica S&P-a 500 u drugom tromjesečju

“Mislim da će idući uspon dionica biti nešto teže postići”, dodao je Nolte za Reuters. Prema podacima Refinitiva, procjene analitičara oko profitabilnosti kompanija za cijelu 2022. nešto su manje nego početkom srpnja, ali i dalje ukazuju na solidan rast. Ove i iduće godine dobit sastavnica S&P-a 500 trebala bi porasti 8 posto.

Analitičari investicijskog diva BlackRocka jedni su onih koji smatraju da tržište preoptimistično gleda na profitabilnost korporativnog sektora. Jedan je razlog promjena navika potrošača kojima su usluge postale važnije od proizvoda. U BlackRocku vjeruju da će se to odraziti na profit sastavnica S&P-a 500.

Natrpana skladišta
Iako proizvodnja dobara čini tek trećinu vrijednosti američkog gospodarstva, zarade povezane s proizvodima trebale bi ove godine sudjelovati sa 62 posto u zaradama kompanija iz S&P-a 500.

“To znači da ekspanzija potrošnje usluga ne doprinosi toliko zaradama u S&P-u 500 koliko su bitne za cijelo gospodarstvo”, stoji u bilješci klijentima BlackRocka. Natrpane zalihe maloprodajnih trgovaca i proizvođača elektronike pokazuju da se taj trend već događa.

“Rizik razočaravajućih zarada jedan je razlog zbog čega taktički smatramo da dionice neće biti u fokusu”, ističu iz BlackRocka.

Jack Ablin, investicijski direktor Cresset Capitala, kaže kako su očekivanja zarada i dalje “značajno snažna”, imajući u vidu probleme poput usporavanja ekonomskog rasta u Kini i okrenutoj krivulji rasta prinosa američkih državnih obveznica.

Analitičari Morgan Stanleyja fokusirali su se na mogućnosti slabljenja profitnih marži. Prema njihovom mišljenju, troškovi viših plaća i usporavanje rasta cijena snažno signaliziraju pritisak na marže.

Komentirajte prvi

New Report

Close