Alibiji: Kasni info iz Gruzije, na otoku su, dionicom se ni ne trguje

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2021. u 22:00
Foto: IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Kompanijama kod kojih su prilikom periodičkog pregleda utvrđeni propusti ZSE je u kolovozu poslao dopis sa zahtjevom za očitovanjem.

Kibernetički napadi, nedovoljan broj radnika zbog pandemije koronavirusa, teško poslovanje na otocima, brojanje radnih i neradnih dana prema Zakonu o obveznim odnosima – tek su neki od argumenata kojima tvrtke s dionicama uvrštenim na Zagrebačkoj burzi pravdaju svoje neispunjavanje burzovnih pravila.

Zagrebačka je burza izvršila periodički pregled ispunjavanja obveza transparentnosti izdavatelja u prvom polugodištu ove godine. Neke od tih obveza su objavljivanje finacijskih izvješća u propisanom roku te redovito izvještavanje investicijske javnosti o bitnim događanjima u kompaniji.

‘Kobni’ datumi

Kompanijama kod kojih su utvrđeni propusti ZSE je u kolovozu poslao dopis sa zahtjevom za očitovanjem, a možda najosebujnije poslala je hvarska turistička tvrtka Jelsa.

Njih je burza upozorila kako kasne s objavom financijskog izvješća te objavom dvije povlaštene informacije – promjeni predsjednika Uprave te podnesenoj tužbi radi pobijanja odluka glavne skupštine dioničara iz ožujka ove godine.

Što se tiče dostave financijskih izvješća, iz Jelse tvrde da su izvješće za četvrto tromjesečje prošle godine poslali 1. ožujka ove, iako je rok istekao 28. veljače. Međutim, posljednji dan veljače pao je u nedjelju, pa bi se “primjenom odredbi o računanju vremena iz obveznih odnosa moglo reći da su poštivani rokovi dostave”, kažu iz hvarskog hotelijera.

Novi čelnik kompanije imenovan je 5. studenoga prošle godine, a ta je informacija objavljena na stranicama Zagrebačke burze tek 1. prosinca. Zašto, ne zna se, osim što je novi predsjednik Uprave odmah po imenovanju “prionuo pripremama za sazivanje skupštine dioničara za 2019.” koju njegov prethodnik nije sazvao.

28.

veljače bio je rok za dostavu izvještaja za 4. kvartal 2020. godine

Obavijest o tužbi Jelsa je primila 3. svibnja ove godine, a o tome je izvijestila 15 dana kasnije. Iako u Jelsi priznaju nespornu činjenicu da su svoje obveze ispunjavali s kašnjenjem, ističu kako su cijelo vrijeme poslovali u uvjetima pandemije koja je teško pogodila hotelsku industriju, “a da ne spominjemo otežano poslovanje na otoku”.

U zaključku naglašavaju činjenicu da je dionicama Jelse posljednji put trgovano prije 13 godina, pa drže kako “njihovim propustima nije pričinjena nikava šteta ulagateljima”.

Šećerana Viro kašnjenje u slanju financijskih izvješća objašnjava kibernetičkim napadom iz ožujka koji je prouzročio poteškoće u radu informatičkih sustava. Time je uništena većina računovodstvenih podataka, pa su iz Vira pojasnili da je bilo potrebno “ručno” unositi u sustav više od 23.000 stavki.

Kilometri kao prepreka

Što se tiče neplaćanja naknadi Zagrebačkoj burzi, Viro kaže da je nad njim pokrenut predstečajni postupak, a odredbe Stečajnog zakona zabranjuju plaćanje dugova nastalih i dospjelih prije otvaranja predstečajnog postupka.

Institut IGH kašnjenje u objavi financijskih izvješća pojašnjava činjenicom da je pandemija Cvida-19 i dalje prisutna u Rusiji i Gruziji gdje ta kompanija također posluje zbog čega su “informacije potrebne za izradu izvješća otežano komunicirane i prikupljene”.

No, iz kompanije tvrde kako su tijekom ove godine unaprijedili interne procese i unutarnju organizaciju kako bi pravovremeno izvještavali javnost.

Luka Ploče s godišnjim izvješćem za 2020. kasnila je četiri mjeseca, a iz kompanije tvrde da je pandemija rezultirala izostankom dijela radnika što je dovelo do kašnjenja u izradi i objavi financijskih izvješća. Zbog koronavirusa nije na vrijeme mogla biti napravljena i revizija godišnjeg izvješća do zakonskog roka od 30. travnja, kažu iz Luke Ploče.

Covid je razlog i što je Varteks kasnio s objavom godišnjeg izvješća koje je objavljeno tek krajem lipnja. Propust vezan za objavu informacije o sjednici Nadzornog odbora na kojoj se raspravljalo o davanju odobrenja za prodaju vlastitih dionica iz varaždinskog tekstilca tumače različitim tumačenjem članka 133. Pravila ZSE-a.

Naime, sjednica se održala virtualno, glasovanjem putem elektroničke pošte, a ne u fizičkom obliku kako propisuju Pravila. “Ubuduće, bez obzira na način održavanja sjednice NO-a, poštivat ćemo sve rokove”, obećavaju iz Varteksa.

Komentirajte prvi

New Report

Close