Nakon što je ostao bez 100 milijardi dolara, povlači li u ponor i čitavu državu?

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2023. u 06:30
Gautamo Adani/Reuters

Ne nazire se kraj poslovnim problemima najbogatijeg Indijca.

Burzovna vrijednost konglomerata indijskog milijardera Gautama Adanija tone sve dublje iz dana u dan, a jučer je gubitak iznosio okruglih 100 milijardi dolara.

Osim što je zbog rasprodaje koju je izazvalo izvješće američke tvrtke za financijsku korenziku Hindenburg Research Adani morao otkazati upis dionica svoje najpoznatije kompanije Adani Enterprise u 2,5 milijardi dolara vrijednoj sekundarnoj ponudi dionica, sve više raste zabrinutost oko sistemskog utjecaja ovog udara na indijski financijski sustav.

Potonuće od 20 posto
Kako navodi Reuters, vrijednost dionica Adani Enterprise pala je u četvrtak gotovo 20 posto, na najnižu razinu od ožujka prošle godine. Ostale sastavnice Adanijevog konglomerata također su se našle pod pritiskom – Adani Ports & Special Economic Zone pala je 5%, dok su Adani Total Gas, Adani Green Energy i Adani Transmission izgubili svaki po 10% vrijednosti.

Poslovni uspon Gautama Adanija donedavno se činio nezaustavljivim/Reuters

Otkako je Hindenburg objavio svoje izvješće 24. siječnja u kojem je optužio Adanija za korištenje poreznih oaza te upozorio na veliku zaduženost konglomerata, poslovno carstvo donedavno najbogatijeg Indijca, ali i stanovnika Azije izgubilo je polovicu tržišne kapitalizacije.

Samo je Adani Enterprises – tvrtka koja slovi kao inkubator svih Adanijevih poslovanja – ostao je bez 24 milijarde dolara tržišne kapitalizacije u tom razdoblju. Sukladno tome, praktički preko noći se istopilo i osobno bogatstvo Gautama Adanija.

Taj 60-godišnjak još prije tjedan dana bio je treći najbogatiji čovjek svijeta, a sada je pao na 16. poziciju Forbesove ljestvice. “Sve dok Adani ne bude u mogućnosti vratiti povjerenje institucionalnih investitora, cijena dionica bit će u slobodnom padu”, ističe za Reuters Avinash Gorakshakar, voditelj analize u tvrtki Profitmart Securities iz Mumbaija.

Potonuće vrijednosti Adanijeva poslovnog carstva potaklo je i pitanje vjerojatnosti šireg utjecaja na indijski financijski sustav. Naime, indijska središnja banka zatražila je od lokalnih banaka podatke o izloženosti Adanijevim kompanijama, tvrde Reutersovi izvori bliski vladinim i bankarskim krugovima.

Procjene govore da izloženost tamošnjih banaka Adaniju doseže 40 posto od 24,5 milijardi dolara koliko su ukupno dužne Adanijeve kompanije.

K tome, ogranak za upravljanje imovinom američke banke Citigropu prestao je odobravati klijentima margin kredite gdje su zalog vrijednosnice Adani Groupa. U indijskoj pak prijestolnici New Delhiju oporbeni zastupnici zatražili su raspravu u parlamentu o izvješću Hindenburg Researcha.

40

posto od 24,5 milijarde dolara duga Adani Groupa iznosi izloženost indijskih banaka

Neugodna situacija
Kongresna stranka zatražila je i osnivanje zajedničkog parlamentarnog odbora ili povjerenstva Vrhovnog suda koje bi nadziralo istragu ovog slučaja.

U svakom slučaju, ovo je neuobičajeno neugodna situacija za Gautama Adanija, poslovnog čovjeka bez formalnog obrazovanja čiji se poslovni uspon posljednjih nekoliko godina činio nezaustavljivim. Porijeklom iz države Gujarat sa zapada Indije, Adani je svoj biznis izgradio doslovno od nule, počevši kao trgovac sirovinama, poput ugljena.

“Zli jezici” godinama su ukazivali na činjenicu da su Adani i premijer Narendra Modi iz iste države, te da Adani i tome može zahvaliti dobar dio svog uspjeha. Iako je veliki simpatizer Modijeve politike, Adani je više puta opovrgnuo da se okoristio bliskim vezama s premijerom.

Unatoč bogatstvu, Gautam Adani koji potječe iz obitelji iz srednje klase koja se bavila tekstilom, nije odveć poznat u Indiji gdje je većina milijardera svoje bogatstvo naslijedila. Uspon na treću poziciju ljestvice najbogatijih ljudi svijeta može zahvaliti snažnom rastu cijena dionica svojih kompanija.

Naime, u zadnje tri godine dionice nekih od njegovih kompanija jurnule su i 1500 posto. Adani je privukao i velike strane ulagače – tako je francuski energetski div TotalEnergies lani postao partner Adani Groupu u razvoju najveće svjetske proizvodnje zelenog vodika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

izgleda onaj balon prevare

New Report

Close