Prebirući samo po slavonskim podrumima prebukirao sam listu deset najboljih hrvatskih vina. Još je veći problem nastao nakon “kopanja” po arhivi vina središnje Hrvatske, Istre ili Dalmacije. Stoga je velika sreća što su tijekom prisjećanja na neka od njih i opetovanog kušanja drugih prsti sami počeli pisati sasvim drukčiju priču. Izabrali su deset lijepih, doživljenih, stvarnih ili potpuno nemogućih životnih situacija i potražili vina koja bi u takvim prilikama najviše ispunila srce i dušu, ali samo ako se u njima uživa umjereno. U protivnom će potopiti razum.
1. Pjenušac Rose i Classic obitelji Tomac
Kad se probudim, prvo pomislim na šampanjac. Izvan pokrajine Champagne šampanjaca naravno nema, a hrvatski ću nadomjestak potražiti u podrumu obitelji Tomac iz okolice Jastrebarskog i zakratko se dvoumiti između pjenučaca Rose i Classic. Prvi ima prekrasnu boju i dobro ohlađen bio je izvrstan tijekom donedavno vrućih ljetnih jutara, ali pravi izbor ipak je drugi, tri godine odležani “šampus” od kombinacije međunarodnih i starih, lokalnih sorata. Otac Zvonimir i sin Tomislav Tomac rade “pravo”, uobičajeno jako mirno vino koje prepuštaju na drugu fermentaciju u boci. I zato je njihov pjenušac poseban.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu