Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Podravka otvorila poluindustrijski laboratorij

Autor: Snježana Vujisić-Sardelić
21. veljača 2008. u 06:30
Podijeli članak —

Tvrtka uložila oko pet milijuna kuna budući da je za ovaj pogon nabavljeno 10 posve novih uređaja

Podravka je jučer u prostorima stare tvornice juha otvorila poluindustrijski laboratorij za razvoj novih proizvoda i procesa u svrhu. Riječ je o svojevrsnoj prijelaznoj fazi između pravog laboratorija i proizvodne trake, u kojem se testiraju novi i inovirani proizvodi razvijeni u pravom laboratoriju. Na taj način u ovom je pogonu moguće proizvoditi manje količine proizvoda – kapacitet mu je od 200 do 2000 komada dnevno- koje se čak može poslati u trgovine kako bi se ispitalo potrošačko bilo i njihove reakcije na ponudu novih proizvoda. Podravka je u ovaj pogon uložila oko pet milijuna kuna budući je za ovaj poluindustrijski pogon nabavljeno 10 posve novih visokosofisticiranih uređaja na kojima je moguće proizvoditi nove proizvode iz svih segmenata današnje Podravkine proizvodnje, ali i posve novih, onih koje su razvijene ali još nisu implementirane. “Danas sam sretan. Puno sretniji nego pri svim dosadašnjim otvaranjima novih tvornica i pogona kojih nije bilo malo. Ali, uvijek je to predstavljalo samo nešto modernije i veće u odnosu na staro. Ovaj pogon je nešto posve drugo jer on omogućava ovim izvrsnim mladim ljudima koji rade u Podravkinu razvoju da potpuno iskoriste svoju kreativnost, sva svoja znanja i vrlo visoke ambicije u želji da se dokažu na onome polju na kojem rade. Uz pomoć strojeva, oni mogu pomoći Podravci da postane trendseter i lider”, izjavio je jučer prilikom otvorenja Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke. Ideja o otvaranju pogona na uzoru na najveće svjetske multinacionalke rodila se tijekom 2006., ali je realizacija potrajala najvećim dijelom zbog sofisticiranosti opreme unešene u laboratorij. Njegove osnovne prednosti su osiguranje uvjeta za bolju invetivnost, kraće vrijeme za razvoj proizvoda i manji troškovi razvoja. Primjerice, za nešto što se razvije kao potpuno novi proizvod u pravom laboratoriju treba puno vremena i sredstava da bi ga se prilagodilo serijskoj proizvodnji na industrijskoj traci. Ovaj laboratorij to premošćuje, pri čemu je mogućnost proizvodnje manjih serija proizvoda u svrhu testiranja tržišta, neprocjenjiva. Poseban je kuriozitet što je laboratorij otvoren jučer, na 88. rodjendan profesorice Zlate Bartl, voditeljice tima koji je izumio Vegetu.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Akvizicije u regiji

Podravka je jučer u prostorima stare tvornice juha otvorila poluindustrijski laboratorij za razvoj novih proizvoda i procesa u svrhu. Riječ je o svojevrsnoj prijelaznoj fazi između pravog laboratorija i proizvodne trake, u kojem se testiraju novi i inovirani proizvodi razvijeni u pravom laboratoriju. Na taj način u ovom je pogonu moguće proizvoditi manje količine proizvoda – kapacitet mu je od 200 do 2000 komada dnevno- koje se čak može poslati u trgovine kako bi se ispitalo potrošačko bilo i njihove reakcije na ponudu novih proizvoda. Podravka je u ovaj pogon uložila oko pet milijuna kuna budući je za ovaj poluindustrijski pogon nabavljeno 10 posve novih visokosofisticiranih uređaja na kojima je moguće proizvoditi nove proizvode iz svih segmenata današnje Podravkine proizvodnje, ali i posve novih, onih koje su razvijene ali još nisu implementirane. “Danas sam sretan. Puno sretniji nego pri svim dosadašnjim otvaranjima novih tvornica i pogona kojih nije bilo malo. Ali, uvijek je to predstavljalo samo nešto modernije i veće u odnosu na staro. Ovaj pogon je nešto posve drugo jer on omogućava ovim izvrsnim mladim ljudima koji rade u Podravkinu razvoju da potpuno iskoriste svoju kreativnost, sva svoja znanja i vrlo visoke ambicije u želji da se dokažu na onome polju na kojem rade. Uz pomoć strojeva, oni mogu pomoći Podravci da postane trendseter i lider”, izjavio je jučer prilikom otvorenja Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke. Ideja o otvaranju pogona na uzoru na najveće svjetske multinacionalke rodila se tijekom 2006., ali je realizacija potrajala najvećim dijelom zbog sofisticiranosti opreme unešene u laboratorij. Njegove osnovne prednosti su osiguranje uvjeta za bolju invetivnost, kraće vrijeme za razvoj proizvoda i manji troškovi razvoja. Primjerice, za nešto što se razvije kao potpuno novi proizvod u pravom laboratoriju treba puno vremena i sredstava da bi ga se prilagodilo serijskoj proizvodnji na industrijskoj traci. Ovaj laboratorij to premošćuje, pri čemu je mogućnost proizvodnje manjih serija proizvoda u svrhu testiranja tržišta, neprocjenjiva. Poseban je kuriozitet što je laboratorij otvoren jučer, na 88. rodjendan profesorice Zlate Bartl, voditeljice tima koji je izumio Vegetu.

Akvizicije u regiji

Predsjednik Uprave Podravke, prilikom otvorenja laboratorija, također je najavio i nove akvizicije. Tako prema riječima Darka Marinca Podravka razmatra tri akvizicije na području bivše Jugoslavije i jednu u Rusiji. Rezultati bi trebali biti poznati do ljeta, a želja je Podravke prije svega akvirirati brandove, pa ako to ne ide, kupnja cijelih tvrtki. Čuje se da je od toga zasad najizglednije preuzimanje Purisa. Marinac je najvio i kako Podravka planira proizvodnju ‘zdrave hrane’ i to u suradnji s Željkom Mavrovićem.

Autor: Snježana Vujisić-Sardelić
21. veljača 2008. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close