Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
Ekološko zbrinjavanje

Adekvatno zbrinjavanje nusproizvoda i otpada jača poljoprivrednu i prehrambenu industriju

Tvrtka Agroproteinka d.d. lider je u ekološkom zbrinjavanju nusproizvoda i otpada, koja kao partner proizvođača pruža adekvatne usluge prijevoza i toplinske obrade, pritom čuvajući zdravlje ljudi i životinja.

Autor: Promo
16. listopad 2025. u 22:00
Globalni cilj do 2030. godine je upola smanjiti otpad od hrane/GETTY IMAGES

Hrana, odnosno njena dostupnost, kao vitalan resurs jedna je od najvažnijih svjetskih tema. Globalni cilj do 2030. godine je upola smanjiti otpad od hrane per capita, na razini trgovina i potrošača, kao i smanjiti gubitak hrane tijekom procesa proizvodnje i transporta.

Ipak, uz sav uložen trud, nikada neće biti moguće u potpunosti iskoristiti sve namirnice. Dio koji je neprikladan za ljudsku upotrebu ili takav postane zbog određenih problema u opskrbnom lancu ili prodaji, treba zbrinuti s jednakom pažnjom na propisana pravila, kako bi se što veća količina mogla ponovno upotrijebiti.

Tvrtka Agroproteinka d.d. lider je u ekološkom zbrinjavanju nusproizvoda i otpada, koja kao partner proizvođača pruža adekvatne usluge prijevoza i toplinske obrade, pritom čuvajući zdravlje ljudi i životinja. U svojim pogonima nusproizvode pretvaraju u masti i proteine koji se koriste u daljnjoj proizvodnji, između ostalog kao komponenta za životinjsku hranu, kao komponenta za biodiesel ili za proizvodnju energije.

Kad bi takvi nusproizvodi i otpad završili u prirodi, posljedice bi mogle biti fatalne – od ulaska spora u tlo i vodu, koje desetljećima mogu uzrokovati bolest smrt drugih životinja, do nekontroliranog širenja virusa koji onda dolaze i do farmi. Nažalost, ova je godina pokazala kako se brzo i s velikim gospodarskim posljedicama šire bolesti poput afričke svinjske kuge, bedrenice, plavog jezika, slinavke i šapa, a u neposrednoj blizini našeg područja su zabilježene i ptičja gripa, kao i bolesti poput ovčjih boginja u EU.

Tvrtke poput Agroproteinke zato su nužna podrška i produžetak poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, ali i specijalizirani stručnjak koji ima javnozdravstvenu ulogu.

Takvo zbrinjavanje je, naravno, samo nastavak odgovornog korištenja resursa u proizvodnji i pravilnog odvajanja otpada koji je nastao unatoč svim postupcima da se što više hrane iskoristi. Jačanje prehrambene industrije i poljoprivredne proizvodnje, kojem svi težimo, svakako izvire u poticanju što veće održivosti, ekološki prihvatljivim procesima i uz poštivanje europskih standarda.

Autor: Promo
16. listopad 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close