Diljem svijeta, od proizvođača do krajnjih potrošača, osjećaju se posljedice rasta cijena sirove kave, potaknutog kompleksnom mješavinom klimatskih promjena, rastuće potražnje, logističkih problema i tržišnih špekulacija. Domaći i strani stručnjaci ističu nekoliko ključnih faktora koji stoje iza ovog zabrinjavajućeg trenda.
Pudić: Doći će do smanjenja kvalitete kave
Pad svjetskih zaliha kave uz povećanje njezine potražnje i potrošnje rezultirao je, ocijenio je za Poslovni dnevnik Robert Pudić, vlasnik i izvršni direktor zagrebačkog kafića i domaće pržionice kave Quahwa, izjednačavanjem cijene komercijalne i specijalne kave. “Razlika u cijeni nekada je bila 50 do 70 posto, a danas je 10 do 20 posto. Doći će do smanjenja kvalitete kave zbog čega će regulatorne agencije u mnogim državama, pogotovo onim siromašnijima, gdje ljudi imaju manja primanja, dozvoliti miješanje drugih dodataka u kavu kao što su cikorija i ječam, a što onda više nije kava. Dobio sam informaciju da je regulatorno tijelo u Srbiji već dozvolilo miješanje određenog postotka drugih sastojaka u kavu. Na kraju, najviše će nagrabusiti oni plićeg džepa jer će početi dobivati zamjenske dodatke u kavi, no to ne znači da zbog toga kava postati jeftinija”, pojasnio je Pudić.
Ugostitelji, posebno u Europi, bore se s održavanjem profitnih marži. Udruženje restorana Irske (RAI) ističe da članovi teško apsorbiraju povećanje troškova nabave kave, koji su za neke porasli i 40% u samo godinu dana, povrh već visokih troškova energije i poslovanja. Slično, Lavazza bilježi smanjenje profitne marže s 11-12% na 9,3% u 2024. godini. Dodatni pritisak stvara i nedavno uvedena američka uvozna carina od 10% na kavu.
Cijene rastu i u kafićima
Carlos Gotor, predsjednik Katalonskog Coffee Guilda (Udruženje za kavu) i direktor tvrtke Cafès Bou, naglašava da su suše u posljednje tri do četiri godine u Brazilu i Vijetnamu bile izuzetno teške. Ove dvije zemlje zajedno proizvode čak 55% svjetske kave, a nepovoljni vremenski uvjeti, uključujući suše i ekstremne vrućine, značajno su smanjili prinose. “Prognoza brazilske proizvodnje kave za 2025. nije sjajna. Suša u listopadu i studenom utjecat će na žetvu ovog ljeta (lipanj-kolovoz), što objašnjava trenutne cijene,” zaključuje Gotor. Rabobank predviđa da bi brazilska žetva 2025./26. mogla pasti za 6,4% u odnosu na prethodnu godinu.
“U usporedbi s prošlom godinom, cijena kave arabica udvostručila se, porasla je 100%. Kava robusta, koja je već poskupjela prije dvije godine, porasla je za dodatnih 40-50% od početka 2024.”, procjenjuje Gotor. U Grčkoj, cijene grčke i instant kave u maloprodaji skočile su za 14% odnosno 11%, dok je pakiranje popularne instant kave od 200g doseglo cijenu od 9,38 €, u usporedbi s 8,48 € u veljači.
U kafićima, cijene također rastu. U Irskoj i Italiji, šalica obične kave sada doseže i do 4 €, značajno više od 2,50 € ili 3 € koliko je koštala 2020. godine. Neki irski ugostitelji upozoravaju da bi cijena uskoro mogla doseći i 5 €. U Hrvatskoj su cijene kave kafićima ipak nešto niže, ali i dalje iznimno više nego prije nekoliko godina.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu