Ovisno o sorti, od kolovoza do listopada beru se jabuke, dočim se u vremenu berbe znaju preklopiti s grožđem. “U grožđe ću idući tjedan”, rekao nam je Tomislav Veseljak, iskusni agronom, enolog i tvorac Buzdovana, prvog hrvatskog craft cidera, a zatim nas pozvao na zagrebački Žitnjak da razgledamo pogone u kojima s kolegom Dinom Mehulićem kuha zanatsku jabukovaču. Među onima kojima se okus te ‘jabuke u boci’, kojoj je ilustratorica i dizajnerica Ana Kovačić ove godine dala novo vizualno ruho, očito svidio, je i medijski poduzetnik Matija Babić. Potkraj srpnja je, kako doznajemo, odlučio kao investitor stati iza Malus Vitisa, kupivši 20 posto udjela u tvrtki koja je nadrasla prostor u kojem posluje i sada traži 300 kvadrata novoga, pogodnog za proizvodnju.
“S proizvodnjom cidera službeno smo krenuli 2017. Prve jabuke došle su sa sjevera Hrvatske, iz Međimurja, iz okolice Svetog Martina. Nakon toga, Buzdovan se preselio u Moslavinu, odakle dolaze sve naše jabuke. Za Buzdovan koristimo sortu idared koja nam daje najviše strukture i aromatike, dok za Bunu, voćno vino od jabuka, koristimo miks starih sorti za koje smo nakon istraživanja kemijskih parametara soka i fermentiranih uzoraka shvatili da imaju najniži pH i optimalnu razinu prirodnog šećera”, objasnio nam je Veseljak.



Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu