Osim što je važna prehrambena namirnica, plemenita pečurka, poznatija kao šampinjon, ima i održivu primjenu. Naime, istraživači sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj otkrili su da se otpad nastao od uzgoja gljiva može koristiti za pročišćavanje vode.
Bijeli šampinjon proizvodi enzime koji razgrađuju lignin, polimer koji povezuje celulozna vlakna biljaka, a ti enzimi mogu razgraditi i druge tvari, pojasnili su nizozemski znanstvenici u studiji koju su u travnju objavili u Springerovom časopisu “Primijenjena mikrobiologija i biotehnologija”.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu